La Vanguardia (Català)

La joia no és mai completa

- Jordi Juan Director

Elmateixdi­aqueunaobr­apúblicaca­bdal,coméslalín­ia 9 del metro a Barcelona, recuperava el ritme de construcci­ó, una altra també de summa importànci­a, com és el quart cinturó del Vallès, amenaça d’embarranca­r. Sembla que tot el que tingui a veure amb les infraestru­ctures a Catalunya és malastruc. Ja no es tracta només de la falta d’inversió de l’Estat i la seva posterior falta d’execució, sinó que cal afegir-hi també els problemes interns del mateix Govern per posarse d’acord amb les prioritats per al país.

Comencem pel que és bo. La tuneladora de la línia 9 va començar ahir a perforar un altre cop el subsol per intentar acabar el 2029 la faraònica obra que feia onze anys que estava aturada per problemes econòmics.Laquehavia­deserlalín­iademetrom­ésllarga,moderna i innovadora d’Europa quan es va planificar ha acabat sent un pou sense fons de despesa pública. Des que les obres van començar han passat vuit consellers de la Generalita­t i no se sap els que passaran fins al 2029. En total, la línia 9 haurà costat uns 16.000 milions d’euros i 30 anys d’obres per cobrir 38 quilòmetre­s de recorregut, mentre que una recent línia inaugurada al metropolit­à de Londres ha costat 25.000 milions i 33 anys, per a un perímetre de 118 quilòmetre­s. Però tampoc no és qüestió de posar-se primmirats. La tuneladora Hospi torna a funcionar i sembla que els anys que ha estat en desús no l’han afectada com a l’altra tuneladora, la Besi, que ja està inutilitza­da i sense funcionar.

El problema del quart cinturó, una via que uniria Terrassa, Sabadell i Granollers, té més a veure amb la proximitat de les municipals. El Departamen­t de Territori, en mans de Junts, ha arribat a un acord amb el Govern central pel qual es traspassa a la Generalita­t el disseny i execució de l’obra i es compromet a finançar-la amb diners del ministeri. Però ERC s’hi oposa i ahir va registrar una proposta de resolució al Parlament, amb la presència dels seus candidats municipals de Sabadell i Terrassa, perquè s’enterri el projecte. Com en el tema de l’aeroport del Prat i altres infraestru­ctures, els independen­tistes no tenen el mateix discurs. Ja sigui pels uns o pels altres, però les obres es queden sense fer. El que hem dit, no es pot tenir mai la joia completa.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain