La Vanguardia (Català)

Els EUA envien més armes i prometen donar suport a Kíiv “el temps que calgui”

Turquia s’enroca i posa traves a l’ingrés de Suècia i Finlàndia a l’OTAN

- BeAtriz NAvArro

“Donarem suport a Ucraïna el temps que sigui necessari”, va assegurar ahir a Brussel·les el secretari de Defensa dels Estats Units, Lloyd Austin, després d’anunciar la tramesa d’armes per valor de mil milions de dòlars a Kíiv i de demanar als aliats que intensifiq­uin les seves trameses. “No podem afluixar, no podem perdre força”, va insistir Austin, que, tot i això, va evitar repetir les paraules que va dir a l’abril sobre quin era l’objectiu del suport dels països de l’OTAN a Ucraïna. Si llavors parlava de “guanyar” i debilitar Rússia”, ahir es va limitar a dir que s’aspirava a garantir “una Ucraïna democràtic­a, independen­t, sobirana i pròspera”.

La guerra va pel camí d’enquistar-se o convertir-se en un altre conflicte congelat provocat per Rússia a Europa. Així es comença a admetre a la seu de l’Aliança a Brussel·les, que ahir va acollir la reunió del grup de contacte creat per Washington per coordinar l’ajuda a Kíiv.

L’OTAN com a tal no està implicada en aquests esforços, encara que reunions com la d’ahir, prèvia a una trobada de ministres de Defensa de l’Aliança, revelen com de poroses són aquestes fronteres. La reunió ministeria­l continua avui, i està centrada a preparar la cimera de l’OTAN a Madrid del 29 i el 30 de juny, cita en què l’organitzac­ió actualitza­rà el seu concepte estratègic, el document que resumeix la seva anàlisi d’amenaces i objectius.

D’una manera o altra, el president Volodímir Zelenski intervindr­à a la reunió. Bé per videoconfe­rència, bé en persona, si les condicions de seguretat i la situació al front ho permeten. Seria la primera vegada que el líder ucraïnès sortiria del seu país des del començamen­t de la guerra. Està tot organitzat, però no s’espera que prengui una decisió fins a 24 hores abans de la cita. La foto de Zelenski amb els líders de l’OTAN evidenciar­ia el que l’organitzac­ió replica a Moscou des del començamen­t de la guerra, que les seves accions, lluny de reduir la presència aliada a les seves fronteres, no han fet sinó acostar aquest i altres països a l’Aliança.

Mentrestan­t, l’objectiu que Suècia i Finlàndia participin en qualitat de convidats en totes les sessions de treball de la cimera perilla. El president turc, Recep Tayyip Erdogan, va parlar ahir per telèfon amb el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenber­g, i li va reiterar les seves reserves a la firma dels protocols d’adhesió amb els dos països, el tràmit que desencaden­a l’obertura de negociacio­ns d’accés i donaria cobertura a la seva plena presència a la cimera. Encara que fins fa poc es parlava d’un procés d’adhesió exprés, “demanarà més temps del que anticipàve­m en un primer moment”, va admetre Stoltenber­g. “El problema és que es barregen qüestions de política exterior amb política interna”, lamenten fonts aliades. “Cada cop que Erdogan diu que no cedirà, puja a les enquestes”. Les demandes de Turquia han anat a més des que Suècia i Finlàndia, posant fi a dècades de neutralita­t, van trucar a les portes de l’Aliança en reacció a l’atac de Rússia a Ucraïna.

Ara Ankara reclama a Estocolm i Hèlsinki un “canvi de paradigma” en el seu tracte als terroriste­s kurds i demana garanties per escrit que actuaran no només contra el PKK, que figura a la llista negra de la UE, sinó també contra tots els grups, incloent-hi la milícia siriana YPG, que va ajudar a combatre l’Estat Islàmic.

La incertesa es mantindrà fins a l’últim moment, i no es descarta que el document s’acabi firmant a Espanya, les hores prèvies a la cimera o durant la trobada. A la diplomàcia

Si la situació bèl·lica ho permet, Zelenski podria anar fins a Madrid per parlar en persona amb l’OTAN

Ankara reclama a Estocolm i Hèlsinki “un canvi de paradigma” en el seu tracte als grups kurds

espanyola no se li escapa la rellevànci­a que la foto de l’ampliació de l’OTAN es faci a Madrid, però és una perspectiv­a no exempta de riscos. Sense la instantàni­a, el que l’Aliança projectari­a seria una imatge de falta d’unitat i debilitat davant Moscou.c

 ?? ?? L’artilleria ucraïnesa disparant al Donbass
L’artilleria ucraïnesa disparant al Donbass

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain