La Vanguardia (Català)

La Xina reitera el suport a Rússia en sobirania i seguretat

- ISMAEL ARANA

Sense variacions en el rumb de la política exterior xinesa sobre la guerra d’Ucraïna. El president Xi Jinping va reafirmar ahir en una trucada amb Vladímir Putin la seva disposició a continuar amb el suport a Rússia pel que fa a “la sobirania, la seguretat i altres qüestions de gran preocupaci­ó”. En la seva segona conversa des de la invasió d’Ucraïna, Xi va reiterar la voluntat de Pequín d’ajudar a resoldre la situació –“la Xina està disposada a continuar exercint el paper que li correspon en aquest sentit”, va dir–, i va instar una vegada més totes la parts implicades a impulsar una solució “adequada i responsabl­e” a la crisi.

Setmanes abans de començar el conflicte, Xi i Putin es van veure les cares a Pequín per supervisar la firma d’un acord que establia que les relacions entre les dues parts “no tenen límits”. Amb la guerra ja en marxa, Pequín ha mantingut una estricta neutralita­t que a Occident molts perceben com escorada cap a Moscou. La Xina ha evitat condemnar la invasió russa –ni tan sols la qualifica com a tal–, assenyala els EUA i l’OTAN com a provocador­s i rebutja les sancions imposades per Washington i els seus aliats per no portar la pau i provocar grans dificultat­s econòmique­s.

Tot i així, la Xina es manté aliena al conflicte bèl·lic sense prendre part en els combats ni subministr­ar material, i les seves empreses s’abstenen d’incomplir les sancions imposades a Rússia per no acabar sent elles també objectiu de possibles càstigs. Segons l’agència estatal Xinhua, Xi –que avui fa 69 anys– va destacar el bon mantenimen­t de les seves relacions bilaterals “davant les turbulènci­es i les transforma­cions globals”.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain