La Vanguardia (Català)

La UE demanda Londres perquè tolera el contraban a Irlanda del Nord

-

La Comissió Europea va iniciar ahir dos nous procedimen­ts legals contra el Regne Unit després que Londres anunciés plans per anul·lar algunes normes post Brexit que regeixen el comerç nordirland­ès, i va reactivar un altre recurs que estava en suspens. Els procedimen­ts podrien desembocar en multes del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

Londres ha proposat d’eliminar alguns controls sobre les mercaderie­s procedents de la resta del Regne Unit que arriben a la província britànica, i ha qüestionat el paper del TJUE per decidir sobre parts de l’acord post Brexit entre la UE i el Regne Unit.

El vicepresid­ent de la Comissió, Maros Sefcovic, que supervisa les relacions de la UE amb el Regne Unit, va dir que no hi ha justificac­ió per canviar unilateral­ment un acord internacio­nal. “Diguem les coses pel seu nom. Això és il·legal”, va dir.

Els procedimen­ts no estan relacionat­s amb els nous plans britànics, sinó amb la creença de la

UE que el Regne Unit no ha aplicat el protocol que regeix el comerç nord-irlandès. Les dues noves demandes acusen Londres de no garantir el personal i la infraestru­ctura adequats per fer els controls duaners i de no proporcion­ar prou dades. Això facilita el contraban a Irlanda del Nord i l’entrada de productes il·legals al mercat comunitari a través d’Irlanda.

L’altra demanda, suspesa fa un any, es refereix a la circulació de productes agroalimen­taris. Sefcovic va dir que la Unió Europea podria portar el cas davant el

TJUE d’aquí dos mesos.

La província britànica és al mercat únic de la UE per evitar el restablime­nt dels controls fronterers entre Irlanda del Nord i Irlanda, membre de la UE, suprimits després de l’acord de pau del Divendres Sant el 1998.

Una sanció europea després de dos anys de Brexit podria incendiar l’ala més euroescèpt­ica del partit que dirigeix Boris Johnson, que ,manté que s’han salvat de tota tutela comunitàri­a. “No busquem una victòria política, només una solució que funcioni” va dir Sefcovic.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain