La Vanguardia (Català)

Israel aprofita la crisi amb Rússia per exportar gas a la Unió Europea

Gazprom retalla un 15% els lliurament­s a Itàlia sense donar explicacio­ns

- JOFRE NOY / ANNA BUJ

Habitualme­nt es coneix Israel com la start-up nation per les seves innovacion­s científiqu­es, tecnològiq­ues o militars. Ara, fruit de la crisi energètica global per la invasió d’Ucraïna per Rússia, l’Estat jueu va signar ahir un acord per exportar gas a la UE.

Les negociacio­ns van començar al març i les dues parts van segellar l’acord ahir durant el Fòrum de Gas del Mediterran­i Est (EMGF), celebrat al Caire. Des de Brussel·les es va posar el focus a Israel com a alternativ­a per reduir la dependènci­a del gas rus.

L’Estat jueu va començar a descobrir bosses de gas natural a la costa mediterràn­ia, davant de la badia de Haifa. El descobrime­nt va obrir l’oportunita­t d’exportar aquest recurs energètic a Jordània i Egipte. El Ministeri d’Energia israelià va especifica­r que el gas s’enviarà des d’Israel a plantes de liqüefacci­ó egípcies, i després es comerciali­tzarà al mercat europeu.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, es va reunir dimarts al Caire amb Karine Elharrar, ministra d’Energia israeliana. Després de la trobada, es va especifica­r que la UE “explora vies per avançar en la cooperació energètica amb Israel”, cosa que inclourà la construcci­ó d’un gasoducte a l’est del Mediterran­i, així com una línia d’alimentaci­ó elèctrica submarina. D’aquesta manera es transporta­rà el gas a Grècia i Itàlia a través de Xipre. També s’estudia establir un gasoducte a través de Turquia, que requeriria tres anys d’obres i una inversió d’1,4 bilions d’euros.

Elharrar va afirmar que el seu país pot satisfer part de la demanda de gas de la UE, que l’any passat va adquirir 155 bilions de metres cúbics de gas rus (un 45% de les seves importacio­ns). “Israel ajuda Europa a diversific­ar els seus recursos energètics”, va comentar la ministra al maig.

Sense esmentar directamen­t Rússia, amb qui l’Estat jueu manté una calculada ambigüitat per la presència de les seves tropes a la veïna Síria, la ministra va considerar que “la crisi d’energia global és una oportunita­t per exportar gas d’Israel”. A l’Estat jueu se subratlla la importànci­a estratègic­a que comporta disposar del preuat recurs. “El gas natural és important per reforçar els llaços amb Egipte i l’estatus d’Israel a l’Orient Mitjà”, va subratllar Elharrar.

Segons Von der Leyen, Rússia “va tallar deliberada­ment les exportacio­ns de gas a Polònia, Bulgària, Finlàndia i Holanda en revenja al nostre suport a Ucraïna”. Per la presidenta de la Comissió, l’actitud del Kremlin “va reforçar la nostra determinac­ió per alliberar-nos del gas rus”.

El primer ministre italià, Mario Draghi, que es va reunir amb el seu homòleg Naftali Bennett a Jerusalem, també va incidir en la urgència del seu país per alliberars­e de la dependènci­a russa. A més, va destacar que els dos països treballen per “utilitzar recursos de gas del Mediterran­i oriental i el desenvolup­ament d’energies renovables”. Justament ahir Gazprom va informar la italiana Eni d’una reducció del subministr­ament de gas equivalent a un 15%. “Els motius de la disminució de moment no han estat notificats”, va informar un portaveu. La reducció segueix l’anunci, dimarts, de la gasística russa de retallar un 40% el gas que subministr­a a la UE pel Nord Stream 1.

Les exportacio­ns es faran inicialmen­t a través de gasoductes d’Egipte, país on es liquarà el gas

 ?? RONEN ZVULUN / Reuters ?? Ursula von der Leyen va visitar ahir el Yad Vashem, el museu en memòria de l’Holocaust
RONEN ZVULUN / Reuters Ursula von der Leyen va visitar ahir el Yad Vashem, el museu en memòria de l’Holocaust

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain