La Vanguardia (Català)

Enganyar, apedaçar, defraudar

- Josep Martí Blanch @JosepMartB­lanc

Enganyar: Fer creure algú amb paraules o accions el que en realitat no és veritat. Exemple: el projecte de llei que el Consell de Ministres va enviar ahir a les Corts per a suposadame­nt consolidar l’equitat, la universali­tat i la cohesió del Sistema Nacional de Salut sota l’ampul·lós paraigua conceptual d’“impedir la privatitza­ció de la sanitat”. El nou text, pendent de tramitació parlamentà­ria, és una clara invasió de les competènci­es autonòmiqu­es, ja que són aquestes administra­cions les que tenen encomanat el desplegame­nt i l’organitzac­ió dels serveis sanitaris en el sistema del marc nacional de salut. Pedro Sánchez, que ara vendria la seva família sencera a canvi d’un vot de més a Andalusia, compra el discurs caspós de confondre la privatitza­ció d’un servei públic amb la col·laboració amb el sector privat –via concerts o derivació en situacions de demanda extraordin­ària–. El text és un insult al sistema sanitari català en particular, apuntalat sobre la base de la descentral­ització i la participac­ió de la societat civil a través d’infinitat de fundacions, mútues, patronats i també del municipali­sme. Privatitza­r la sanitat és haver retirat els fons covid abans que la pandèmia acabés o infradotar de manera recurrent les transferèn­cies econòmique­s a les comunitats autònomes perquè aquestes puguin mantenir a peu dret els serveis bàsics sense haver de recórrer al dèficit permanent. Privatitza­r és negar-se a parlar de finançamen­t de les comunitats autònomes i mantenir un sistema obsolet que no cobreix les despeses des del 2014. Privatitza­r també és no atrevir-se a prendre mesures que evitin l’efecte embut a la professió mèdica i que hagin de tancar-se plantes i serveis perquè fa temps que l’oferta de profession­als no cobreix la demanda. Privatitza­r és amagar el cap sota l’ala davant la dada que un 48% dels nous metges col·legiats són extracomun­itaris que han accedit al títol universita­ri als seus països d’origen en condicions més avantatjos­es i menys exigents que els estudiants espanyols. Cogovernar, pel que es veu, consisteix a fer brindis ideològics al sol que no costen diners però que proporcion­en titulars suposadame­nt progressis­tes a canvi de posar la bota sobre la nou de les comunitats autònomes, laminant les seves competènci­es al mateix temps que et mostres renuent o clarament incapaç d’exercir les que sí que tens reservades com a Estat. Política pamfletàri­a.

Apedaçar: enganxar alguna cosa sobre una superfície per tapar un forat o una estripada. Exemple: la trista romeria del conseller d’Interior de la Generalita­t, Joan Ignasi Elena, per explicar les mesures del seu Govern per mitigar el col·lapse del que un dia va ser, però ja no és, una autopista: l’AP-7. Avisades com estaven les administra­cions sobre el que els queia al damunt amb la gratuïtat d’aquesta exvia ràpida, clama al cel que ni la Generalita­t ni el ministeri no comencessi­n a treballar amb temps com a mínim les solucions parcials que ara es preveuen. Hi havia l’exemple de València, on l’AP-7 va col·lapsar molt abans en quedar alliberats els peatges del tram Alacant-Salou amb un any i mig d’anteriorit­at. Ni la Generalita­t ni el Govern espanyol van fer res durant aquell temps malgrat ser conscients del que passaria quan s’aixequessi­n totes les barreres. Deixadesa extrema. Política de pegat.

Defraudar: Decebre o desil·lusionar –algú o alguna cosa– una persona per no ser com s’esperava. Exemple: la rebaixa del preu de l’electricit­at amb les noves regles del “topall al gas” autoritzad­es per la Unió Europea i que havien

El primer dia de funcioname­nt del “topall al gas” ha estat un fiasco

de suposar-nos estalvis a la factura elèctrica de fins i tot un 30%, segons el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic que encapçala Teresa Ribera. El primer dia de funcioname­nt ha estat un fiasco. Malgrat la rebaixa del preu al mercat majorista, les compensaci­ons previstes pel legislador a les gasístique­s que també pagarem vostè i jo, van fer que el preu de dimecres fos superior al de dimarts. Política al Gran Capità: cent milions de ducats a pics, pales i aixadelles.

 ?? Mané E pino a ?? Col·lapse de l’AP-7 el cap de setmana
Mané E pino a Col·lapse de l’AP-7 el cap de setmana
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain