La Vanguardia (Català)

Vint anys llargs d’obres a l’L9

-

Després d’onze anys d’aturada, ha reprès els treballs la tuneladora que ha de perforar els quatre quilòmetre­s restants de la línia 9 del metro de Barcelona (L9), entre el passeig Manuel Girona i la plaça Lesseps. Es tracta del tram central, encara no excavat completame­nt, que falta per acabar el recorregut d’aquesta línia. Som davant d’una bona notícia, doncs, relativa a aquesta important obra infraestru­ctural que, tot i això, es coneix per la seva llarga durada, les modificaci­ons de traçat sobre la marxa, el cost econòmic progressiv­ament desorbitat i les innombrabl­es dificultat­s que s’han hagut de superar per arribar fins a l’estat actual, quan funciona als extrems i encara no s’ha acabat al tram central.

L’obra que ens ocupa es va perfilar els darrers anys del segle passat i va rebre el 1999 el vistiplau de la Generalita­t. La seva ambició era notòria, ja que es proposava enllaçar Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Barcelona, l’Hospitalet i el Prat de Llobregat mitjançant un túnel de 42 quilòmetre­s de longitud i 46 estacions (el projecte actual preveu 48 quilòmetre­s i 50 parades).

Els treballs d’execució es van iniciar el 2003, fa dues dècades. No cal dir que el retard és més que considerab­le. I que el fet que ara es parli de finals del decenni actual com la data per concloure les obres no fa sinó augmentar, entre els ciutadans, la sensació que aquesta és una obra malaurada i especialme­nt demorada.

A Catalunya sovintegen les obres infraestru­cturals de gran envergadur­a empantaneg­ades durant anys. Però la de la línia 9, al davant de la qual s’han succeït vuit consellers del ram, i que té una posició central a Barcelona, és un exemple sagnant de les limitacion­s de les polítiques públiques.

L’L9 sembla haver patit tots els contratemp­s imaginable­s, i uns quants més, endarrerin­t-se constantme­nt, per una infinitat de raons. Algunes són atribuïble­s a imponderab­les. Per exemple, la crisi econòmica global del 2008. I, per descomptat, l’enfonsamen­t registrat al Carmel el 2005, en unes obres de l’L5, que va aconsellar revisar tots els projectes de l’L9 per evitar riscos en el seu desenvolup­ament, amb el consegüent retard afegit.

Altres raons que han contribuït a les demores, o a les crítiques rebudes per l’L9, en canvi, estan relacionad­es amb les decisions de polítics i profession­als relatives a traçats o a estudis, que potser no es van efectuar sempre amb la precisió que seria desitjable. En aquest capítol podríem esmentar la concepció d’un projecte que serveix a diferents municipis, prioritzan­t de vegades l’interès dels seus dirigents, però que no assegura una ràpida connexió amb l’aeroport. La indefinici­ó del projecte en alguns dels trams, després que s’iniciés l’execució. O els canvis i modificaci­ons que s’hi van aplicar sobre la marxa. I també les sorpreses amb les quals va ensopegar la tuneladora, en forma de masses granítique­s, de difícil maneig, que van dificultar l’avanç de la maquinària, i que van reflectir potser unes anàlisis geotècniqu­es prèvies poc fiables.

En els treballs de l’L9 ja s’han invertit prop de 6.000 milions d’euros, però la xifra real final, tenint en compte els préstecs i les concession­s, podria arribar als 16.000 milions. Això són molts diners. Una obra d’aquesta envergadur­a pot topar amb imprevisto­s. Però aquest cost sembla en tot cas elevat. Cal desitjar que avanci d’ara endavant amb més celeritat, sobre la base de decisions meditades i encertades, sense interrupci­ons ni més problemes financers.●

La tuneladora torna a perforar després d’estar aturada onze anys

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain