La Vanguardia (Català)

Desnazific­ar el gra

- Marta Rebón

L’autòcrata juga amb el temps a favor seu. Mentre els qui governen en democràcia fan equilibris perquè la seva reelecció depèn de la gestió del descontent­ament social, el primer sap que és qüestió de dies que l’atenció internacio­nal es dilueixi com un terròs de sucre en relació amb la seva nova maldat. Amb la crítica interna neutralitz­ada, afora la fatiga informativ­a hi farà la resta. Es preguntava Anna Politkóvsk­aia a La Rusia de Putin –al qual comparava amb un memorable personatge de Gógol, el ressentit Akaki Akàkievitx– per què li tenia tanta aversió com per dedicar-li un llibre. La resposta: “Perquè el temps passa”. Res a l’horitzó deixava presagiar un canvi, i amb el seu primer mandat la periodista ja va intuir el que els esperava. No només culpava de la deriva autoritàri­a la “negligènci­a, l’apatia i la feblesa” dels russos, sinó també el “cor de suports a Putin a Occident”, començant per Berlusconi –els canals televisius del qual avui acullen propagandi­stes del Kremlin–, seguint amb Blair, Chirac o Schröder. Consulto a l’hemeroteca la minicimera francoalem­anya del 2005 a París que va servir, segons el titular, per “donar suport a la política de Putin”, a qui es va convidar. Tot i que ja havia tingut lloc la revolució taronja, el mandatari rus va llançar un missatge tranquil·litzador dient que a ningú li interessav­a la ruptura d’Ucraïna, i Txetxènia es va considerar un “tema delicat” sobre el qual no es van fer declaracio­ns. “Escric de Vladímir Putin, però no com se l’acostuma a veure a Occident, a través d’un vidre color de rosa”, va dir Politkóvsk­aia. Doncs bé: els vidres han resistit dues dècades.

Com va dir Hegel –i va cantar Sting– l’única cosa que ens ensenya la història és que no n’aprenem res. El discurs de Putin del 24 de febrer, imaginat preludi d’una guerra victoriosa, va girar al voltant de la política exterior estatunide­nca i la dels seus aliats, percebudes (sui generis) com una amenaça perillosa. També va al·ludir a la defensa d’uns valors (imposats mitjançant unes eleccions organitzad­es a favor seu) i al (suposat) genocidi contra “milions de persones” al Donbass. Va assenyalar a Kíiv, però va assegurar que el seu pla no era “ocupar territori ucraïnès”, sinó protegirse dels qui mantenien el país veí “ostatge” d’Occident. El Kremlin va parlar d’armes biològique­s i genocidi, pretext per a la seva barbàrie preventiva, i tres mesos i mig després, sense proves pel mig, persisteix­en les mateixes acusacions. Però el que sí que és molt real és l’ocupació i l’“atemptat contra els interessos d’Ucraïna i del poble ucraïnès”, per més que es negués aleshores. I no només això: població innocent haurà de patir per una crisi alimentàri­a creada artificial­ment. Deu ser que l’exportació de gra a l’Àfrica i l’Àsia també ha de ser desnazific­ada? L’autòcrata, que juga amb el temps a favor seu, només s’ha d’asseure i esperar.

El 1942 el jurista jueu polonès Raphael Lemkin va encunyar el terme genocidi amb l’objectiu que certes conductes que comportave­n un perill interestat­al es tipifiques­sin com a delicte. Quan sis anys després es va adoptar la convenció per a la prevenció i sanció del genocidi a les Nacions Unides, el concepte va arribar minvat. Perquè els països vencedors aprovessin el document, la definició es va restringir. Lemkin no va elaborar la figura jurídica del genocidi de resultes de la guerra, sinó de les fams causades a Ucraïna per ordre de Moscou –l’Holodomor–, amb deportacio­ns i l’anihilació de l’elit intel·lectual. En un primer moment, a allò que després batejaria amb el nom de genocidi es va referir com a “barbàrie” i “vandalisme”, accions encaminade­s a “destruir els fonaments essencials de la vida: institucio­ns, cultura, llengua, mitjans econòmics, salut, dignitat”, a més de vides humanes, descripció en què encaixa en diversos punts la destrucció russa actual.

A Ucraïna li han arrabassat ja un 25% de les terres cultivable­s, i el cereal surt amb comptagote­s per rutes alternativ­es. La diplomàcia no ha aconseguit obrir un corredor segur pel mar Negre. Així, la fam ha passat a ser, una altra vegada, element de pressió. El 1940, a Txernovtsi, al sudoest d’Ucraïna, van arrestar el genetista rus més brillant de la seva generació, Nikolai Vavílov, per dissentir de les teories científiqu­es oficials. Havia viatjat pels cinc continents per crear un important banc de llavors amb seu a Sant Petersburg. Es va proposar combatre la fam al món davant la pèrdua de biodiversi­tat agrícola. Una cruel paradoxa: va morir d’inanició, represalia­t en una cel·la de Saràtov. Quan prevaldrà, per fi, la Rússia que encarnen Vavílov i Politkóvsk­aia?•

Població innocent haurà de patir per una crisi alimentàri­a creada artificial­ment

 ?? BaLENTYN OGIRENKO / Reuters ??
BaLENTYN OGIRENKO / Reuters
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain