La Vanguardia (Català)

L’esquerra: llauna i sermó

- Joaquín Luna

Les esquerres del segle XXI a Espanya ja poden presumir d’haver succeït l’Església en el seu pitjor vessant del franquisme: esparverar, fer-nos sentir culpables i tractar el ciutadà de manera paternal amb sermons laics el rerefons dels quals és “nosaltres sabem la vida que li convé i l’hi donarem”.

L’Església prometia la vida eterna. L’esquerra, l’Estat de benestar. El problema és que ara es preocupa més per imposar estils de vida –saludables i sostenible­s, per descomptat–, penitèncie­s i certificat­s de bona conducta en progressis­me. En resum: moltes molèsties i sermons.

Qui hagués dit els últims anys del franquisme que l’esquerra –que aleshores era divertida, transgress­ora i liberal en els costums– seria avui un moviment paternalis­ta, especialit­zat a regular al detall les nostres vides! Una ideologia d’ordre!

Desinteres­sades pel món rural

Qui hagués dit al final de la dictadura que l’esquerra es tornaria tan moralista!

–o el que en queda–, les esquerres converteix­en les ciutats en un laboratori cada cop més insofrible i reglat.

Com l’Església antigament, el progressis­me s’atreveix a imposar una vida recta, i l’activitat nocturna n’és la primera víctima a còpia de posar tantes traves que la gent deixa de sortir. I no, el problema no és la nit –castigada amb acarnissam­ent pels nous guardians de la moral–, el problema és la vida diürna.

L’esquerra a Espanya té causes sagrades que ja no són l’atur, l’educació o les desigualta­ts. Parlem de coses més personals i menys col·lectives, que afecten el que cada ciutadà vulgui fer amb la seva vida o no. Quatre són els manaments: la mobilitat –erradicar el cotxe i la llibertat que concedia–, l’animalisme –aviat regularan les revetlles per no pertorbar ni una nit el dret animal al descans–, el medi ambient –l’excusa perfecta per prohibir i perquè ens sentim culpables si plou o fa sol– i les relacions entre home i dona –reglamenta­des amb detall des dels nous púlpits de l’Administra­ció–.

Si hi afegim el que és políticame­nt correcte –que aquí ningú no s’atreveix a qüestionar– ja tenim la vida eterna.

I la gran llauna.•

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain