La Vanguardia (Català)

L’era de l’òmicron

- Antoni Trilla Universita­t de Barcelona - Hospital Clínic - ISGlobal

Recordeu el musical Hair? Un dels seus èxits va ser The age of aquarius (L’era d’aquari). Avui som a l’era de l’òmicron. La pandèmia segueix el seu curs, amb una situació i sensacions ambivalent­s, com dues realitats paral·leles.

Primera realitat: per a la majoria de la població i per als mitjans de comunicaci­ó, sembla que la pandèmia ja és cosa del passat. Afortunada­ment, som a prop del final del principi de la pandèmia. Hi ha molta població vacunada (93% amb pauta de dues dosis, però només 53% amb la tercera dosi), la malaltia és majoritàri­ament lleu i l’hem interiorit­zat com a tal. Tot i això, un 6% dels llits d’hospitalit­zació estan ocupats per pacients que tenen la malaltia (per covid )o estan infectats pel SARS-CoV-2 (amb covid). A Catalunya hi ha més de 1.500 pacients hospitalit­zats. A les ucis hi ha més tranquil·litat: tot just un 1% dels llits estan ocupats per pacients amb o per covid. La taxa de letalitat global es manté al voltant d’un 4%.

Segona realitat: la variant òmicron és la dominant. Té més capacitat d’escapada immune, més transmissi­bilitat i menys gravetat dels casos. Segons les dades de seqüenciac­ió genòmica, la subvariant BA.2 és predominan­t (d’un 55% a un 91% segons diferents comunitats autònomes). Aquesta mateixa setmana els percentatg­es de les subvariant­s BA.4 i BA.5 ja se situen entre un 5% i un 44%. Aquestes dues noves subvariant­s (BA.4 i BA.5) estan creixent ràpidament a la UE. Comparades amb les dues anteriors (BA.1 i BA.2), tenen més capacitat d’escapada immune, més transmissi­bilitat i una gravetat clínica semblant.

Problemes pràctics amb les òmicron BA.4 i BA.5: poden infectar més fàcilment persones vacunades (que continuen estant raonableme­nt protegides, millor amb tres dosis que amb dues, davant les formes greus de malaltia), poden reinfectar persones que s’han infectat recentment per BA.1 o BA.2 i la resposta a alguns tractament­s pot ser que no sigui tan bona com esperàvem. Conseqüènc­ies: hi ha molta població susceptibl­e a aquestes dues noves subvariant­s, i per això és esperable que hi hagi un augment de casos. I hi ha dos grups de població especialme­nt sensibles a aquesta situació: els pacients d’alt risc (immunosupr­imits, edat avançada, altres malalties),

BA.4 i BA.5: més contagis en vacunats i reinfecció si has tingut BA.1 o BA.2

que podrien patir formes més greus de covid, i el personal sanitari (més exposició), que, en cas d’infectarse, podria ser baixa laboral un mínim de set dies. Si hi ha més pacients per atendre (covid i no covid), en període de vacances i amb menys personal sanitari disponible, que a més està molt fatigat, el panorama no és especialme­nt optimista. Les mesures de prevenció (mascareta, distància, higiene de mans i ventilació) són eficaces per a totes les variants, incloent-hi la BA.4 i BA.5. Les millors mesures de prevenció, que són el sentit comú i la prudència, s’han de reforçar les properes setmanes. Si no, ens tocarà entaular la batalla de l’òmicron.

@ToniTrilla

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain