La Vanguardia (Català)

La mortalitat per onades de calor es xifra a Espanya en 1.300 persones a l’any

Menys d’un 2% són morts directes; en la resta hi incideixen altres patologies mèdiques

- Antonio Cerrillo

Unes 1.300 persones moren a l’any a Espanya per una mortalitat atribuïble a les onades de calor. La xifra la recull un estudi del 2016 publicat a la revista Environmen­t Internatio­nal amb dades del període 2000-2010. No hi ha un estudi homologabl­e més recent, malgrat que la quantitat actual es podria situar entre 1.500 i 1.700, segons estimacion­s de Julio Díaz, investigad­or de l’Institut de Salut Carlos III, un dels autors del treball.

Menys d’un 2% de les defuncions es deuen directamen­t a cops de calor; la resta correspone­n a altres patologies mèdiques. Persones amb una malaltia de base veuen agreujada l’afecció fins que els provoca la mort, víctimes dels seus problemes respirator­is, circulator­is, neurològic­s, endocrins o renals.

En la gran onada de calor d’Espanya del 2003, en què van morir unes 6.600 persones, només 140 van morir per cop de calor. “Les altres 6.460 van morir per un agreujamen­t de les seves patologies”, assenyala Díaz. Les províncies amb més morts d’aquest tipus són Madrid (una mitjana anual de 229), Barcelona (120), Sevilla (63), Pontevedra (53), Alacant (51) i València (44). Desconeixe­n aquesta realitat Palència, Sòria i Terol.

Malgrat tot, en general la població espanyola s’està adaptant els últims anys a aquests episodis, segons els estudis que avaluen l’índex de temperatur­es que defineixen l’onada de calor, el nivell a partir del qual la població comença a morir per les altes temperatur­es. “A mesura que augmenta la calor veiem que es necessiten temperatur­es més altes perquè la gent mori”, destaca Julio Díaz.

El període 1983-2003 les morts atribuïble­s a la superació d’aquest llindar eren d’un 14%, mentre que el període 2004-2018 aquesta atribució havia baixat a un 2%. “En el nostre estudi veiem que ens estem adaptant a un ritme de pujada de temperatur­es de 0,6ºC per dècada”, afirma aquest expert. De totes maneres, hi ha una franja d’edat en què aquesta regla no es compleix, i és preocupant, perquè afecta la població entre 18 i 45 anys, que és justament la població treballado­ra.

Els avenços aconseguit­s en la reducció de l’impacte general es poden atribuir a la millora de les infraestru­ctures (zones verdes, edificis més ben adaptats) i, sobretot, a l’adopció de plans de

La població s’adapta ara millor a les altes temperatur­es, excepte en la franja dels 18 als 45 anys

prevenció sanitària davant les altes temperatur­es establerts a partir del 2004. “Creiem que aquests plans de prevenció han estat clau i han tingut un efecte positiu claríssim. La gent ja sap a Espanya que la calor mata; que cal hidratar-se i que cal estar pendent de la gent gran”, afegeix. La mortalitat per onada de calor tendeix a augmentar, mentre que la mortalitat per onades de fred tendeix a disminuir. En estudis centrats en Madrid s’ha vist, a més a més, que “als districtes més pobres és on la calor mata més persones”.

Encara que l’onada de calor a Espanya no es pot atribuir directamen­t al canvi climàtic sense un estudi d’atribució, el que “sembla clar és que encaixa amb el patró de tot el que ens diu el Panell Intergover­namental de Canvi Climàtic (IPCC) de l’ONU sobre el clima extrem”. L’IPCC insisteix que les onades de calor cada vegada seran més freqüents i més intenses, i que els estius cada vegada s’amplien més.n

 ?? xavi jurio ?? Un veí de Lleida es refresca per suportar les altes temperatur­es que va registrar ahir la ciutat
xavi jurio Un veí de Lleida es refresca per suportar les altes temperatur­es que va registrar ahir la ciutat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain