La Vanguardia (Català)

La Policia investiga agressions de vigilants del metro de Madrid

- Joaquín Vera

“Déu-n’hi-do si ens ha fet córrer”, adverteix un vigilant que treballa per a una empresa de seguretat subcontrac­tada pel metro de Madrid a un altre company que s’acosta a l’home que està retingut en un parc als afores de les instal·lacions del transport públic. Sense dir res li clava diverses puntades de peu al grafiter, que s’està immòbil a terra: “N’estic fins als ous, de tu, sou uns fills de puta”. Aquesta escena –immortalit­zada pels presumptes agressors gràcies a una càmera GoPro– ja està sent investigad­a per la Policia Nacional després de rebre diverses denúncies al maig en què s’alertava que diversos vigilants s’havien organitzat per evitar que els grafiters entressin a les cotxeres dels trens per pintar-los.

En les denúncies, avançades per la cadena Ser, es recull que diversos inspectors de l’empresa Segurisa han protagonit­zat actes “que superen les seves funcions”: exigir documentac­ió a persones retingudes, fotografia­r els seus documents personals o interrogar-los abans de l’arribada de la dotació policial. Es tracta de tasques que correspone­n per competènci­es a la Policia Nacional. Segons consta a la denúncia, els vigilants també han agredit grafiters, indigents i drogodepen­dents després d’abordar-los fora de les zones del perímetre dels dipòsits del metro, en llocs com parcs o presentant-se a casa seva després de fer rutes per localitzar-los.

L’empresa té encarregad­es les funcions de vigilància del metro en aquests dipòsits per impedir que, per exemple, els grafiters hi accedeixin. El protocol passa per avisar la seguretat del metro si detecten que algú s’ha colat a les instal·lacions per, al seu torn, posar-ho en coneixemen­t immediat de la Policia Nacional. Durant tot el dia d’ahir Segurisa no va atendre aquest diari en l’intent d’obtenir la seva versió dels fets.

En un dels vídeos que s’han incorporat a la denúncies es veu com un dels vigilants reté un home a qui demanen d’identifica­rse abans que arribi la Policia. Almenys tres guàrdies participen en aquesta immobilitz­ació. Un d’ells clava diverses puntades de peu a la víctima, que no mostra resistènci­a. A més d’exigir-li la documentac­ió, li requereixe­n tot el que porta, que posen a terra. A l’altre vídeo un grup de vigilants aborda fora del recinte un home que confonen amb un grafiter: “Treu tot el que portes”. El jove al·lega que és tatuador i que només té un tren tatuat en un dels braços. “Et foto una bofetada que flipes”, li diu un dels treballado­rs de l’empresa de seguretat davant la negativa a identifica­r-se.

A les denúncies s’assenyalen dos inspectors del torn de nit com a artífexs de la patrulla per identifica­r grafiters. Però la investigac­ió policial inclou més vigilants. Fonts policials precisen que en aquest punt de les indagacion­s els episodis violents s’estan investigan­t com a fets aïllats.c

Diversos guàrdies d’una empresa de seguretat es graven mentre identifiqu­en i agredeixen grafiters

 ?? SER ?? Els mateixos agressors van gravar la seva actuació irregular
SER Els mateixos agressors van gravar la seva actuació irregular

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain