La Vanguardia (Català)

Capital de la Mediterràn­ia i més enllà

-

Molt sovint es parla i s’escriu sobre la capacitat de Barcelona d’exercir de capital mediterràn­ia en els àmbits més diversos. En tecnologia, en cultura, en economia blava, en logística... D’alguna manera, segueix vigent el discurs que líders com Jordi Pujol o Pasqual Maragall van omplir de contingut, a finals del segle XX, en el seu afany de teixir xarxes entre les ciutats i les regions del sud d’Europa.

Però la globalitza­ció com a marc general i les autopistes de la informació i l’abaratimen­t dels viatges en particular estan deixant obsolet el concepte de la capitalita­t basada en un àmbit geogràfic. Per què hauria de limitar-se Barcelona a exercir la capitalita­t de la regió mediterràn­ia quan qualsevol idea o esdevenime­nt que generi pot tenir de seguida repercussi­ó global?

Per aquest motiu és notable que hi hagi propostes que ja neixin amb la voluntat de desenvolup­ar-se en un marc mundial, com és el congrés internacio­nal de públics teatrals presentat ahir. Se celebrarà a l’octubre durant tres dies, l’organitza Àfora Focus i tindrà la seva seu al teatre Romea de la capital catalana.

Els esdevenime­nts d’èxit que se celebren a Barcelona –aquests dies s’han gairebé encavalcat els festivals Primavera Sound i Sónar– van néixer amb la vocació de ser globals. Que el d’Àfora Focus sigui el primer congrés que planteja afrontar el fet teatral des del punt de vista del públic afegeix originalit­at al projecte. I risc, factor essencial en qualsevol aventura escènica. Com ha fet sempre el teatre, es tracta de continuar fent caure parets.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain