La Vanguardia (Català)

L’OMC prorroga un dia la cimera per aconseguir un acord

-

El temps apressa i l’Organitzac­ió Mundial del Comerç (OMC) s’ha concedit un dia extra. El partit va a la pròrroga. Els participan­ts tindran 24 hores més per aconseguir un acord que garanteixi una obertura comercial més important. Els dos temes sobre els quals semblava que hi havia més consens eren l’eliminació en els subsidis a la indústria de la pesca intensiva i la liberalitz­ació dels drets de patents de les vacunes sobre la covid.

Tot i això, les coses s’han anat complicant. Fonts negociador­es assenyalav­en que la posició rígida de l’Índia retardava l’arribada d’un acord que, segons les regles de l’OMC, ha d’arribar per unanimitat entre els 164 països i no pas per majoria.

L’Índia, Sud-àfrica i altres països en desenvolup­ament busquen una exempció dels drets de propietat intel·lectual per a les vacunes, els tractament­s i els diagnòstic­s, però s’enfronten a l’oposició de nacions desenvolup­ades amb importants productors farmacèuti­cs. L’OMC també ha impulsat retallar les subvencion­s a la pesca, cosa que suposaria el segon acord multilater­al des que es va crear fa 27 anys. Però l’Índia demana una moratòria de 25 anys.

La directora general de l’OMC, Ngozi Okonjo-Iweala, va dir que el temps s’exhauria i que havien “de fer un esforç addicional”. “Avui sembla poc probable que en tots els temes tinguem acords tan ambiciosos com esperàvem”, van admetre des de la delegació francesa.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain