La Vanguardia (Català)

La llum avui costarà 259 euros MWh, un 16% més cara que ahir

El límit al gas frena la pujada un 6%; si no, costaria 275 euros el MWh

- Pilar Blázquez

El cost de la llum torna a pujar aquest dijous. El preu del megawatt hora, que afecta el càlcul de la factura de les llars amb tarifa regulada, PVPC, se situa en una mitjana de 259 euros, cosa que implica un increment d’un 16%, respecte als 224 euros pagats ahir.

Podria haver estat pitjor. En cas de no estar en funcioname­nt el límit al gas que introdueix l’excepció ibèrica, la factura s’hauria disparat un 6%, fins a prop dels 275 euros MWh, segons l’estimació feta pel Govern central. Per això, des del Ministeri de Transició Ecològica, que dirigeix Teresa Ribera,

defensen l’“eficàcia de la mesura per reduir el preu de l’electricit­at, limitar els beneficis extraordin­aris de les empreses elèctrique­s i funcionar com un tallafocs davant els elevats preus del gas”.

El sector elèctric ho corrobora. “L’increment continuat del preu del gas farà que el límit al gas no mostri reducció de preus d’electricit­at al mercat respecte als preus dels últims dies. Tot i això, els preus d’electricit­at al mercat majorista seran més baixos que si el límit al gas no s’hagués implantat”, expliquen des d’Aelec, la patronal de les grans elèctrique­s.

L’estrena de la mesura estrella del Govern central per rebaixar la llum ha topat amb una tempesta perfecta de circumstàn­cies en contra. La potent onada de calor ha disparat el consum i ha frenat la producció d’energia eòlica, per això s’ha disparat la participac­ió de les centrals de cicle combinat, que fan servir gas per a la producció elèctrica fins als 398 gigawatts hora, el volum més alt els últims 14 anys.

Això passa en un context de tensió creixent als mercats internacio­nals de gas. La por de problemes de subministr­ament per part de Rússia va disparar ahir la cotització del gas al mercat holandès de referència internacio­nal fins als 97 euros el MWh, un 22% un sol dia. Aquesta cotització va disparar el cost de compensar el gas a Espanya, que va passar dels 59 euros dimecres als 88 de mitjana que s’haurà de pagar avui.

En qualsevol cas, el preu del MWh a Espanya quedarà per sota dels 272 euros que es pagaran avui a França o els 277 euros d’itàlia, això sí, per sobre dels 202 euros MWh que pagaran a Alemanya. “En tot cas, es tracta d’una situació conjuntura­l, per això s’espera que els resultats de reducció de cost siguin més grans una vegada acabin aquestes circumstàn­cies”, apunten des d’Aelec. Tot i que les grans elèctrique­s recorden el següent al Govern central: “El gran problema és el gas, i no estarem allunyats de l’impacte del gas en els preus d’electricit­at fins que no reduïm la nostra dependènci­a amb més energies renovables”.c

 ?? ?? Xavier Cervera Les elèctrique­s esperen més reduccions després de l’onada de calor
Xavier Cervera Les elèctrique­s esperen més reduccions després de l’onada de calor

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain