La Vanguardia (Català)

Trump sabia que el seu pla per vestir jurídicame­nt el cop era il·legal

El comitè del 6-G investiga les pressions de l’a dona d’un jutge del Suprem

- Fernando García Washington. Correspons­al

Donald Trump va provar d’armar jurídicame­nt el seu intent d’anul·lar les presidenci­als amb un pla l’autor del qual, el jurista John Eastman, va reconèixer davant el president, al despatx oval, que violava la llei. Ho va declarar ahir, davant el comitè investigad­or de l’assalt al Capitoli, el lletrat Greg Jacob, assessor de l’exvicepres­ident Mike Pence i un dels que el van reafirmar en la seva negativa a cedir a les pressions de Trump perquè el 6 de gener del 2021, dia de l’intent de cop al Congrés, refusés proclamar la victòria de Joe Biden.

El pla d’Eastman es basava en la tesi que Pence tenia el poder d’anul·lar les votacions –pretesamen­t sospitoses– de certs estats clau en el resultat de les presidenci­als. El jurista va plantejar dues opcions a Pence: que ordenés tornar els resultats a aquells estats perquè els revisessin o que rebutgés sense més ni més els vots i declarés nul·les les eleccions.

La negativa de Pence a cedir a la pressió i les amenaces velades de Trump va tenir com a conseqüènc­ia que el 6-G els seguidors del president derrotat cridessin “Pengeu Pence” mentre assaltaven el Capitoli i el buscaven. No en va, la policia va haver d’evacuar Pence i la seva família de la sala que ocupaven. “Potser s’ho mereix”, va dir Trump quan va saber quin era el crit de guerra contra el seu número dos, segons la vicepresid­enta del comitè, la republican­a Liz Cheney.

A la sessió d’ahir, el jutge Michael Luttig, guru dels conservado­rs en matèria legal i assessor informal de l’exvicepres­ident, va declarar que, si Pence hagués seguit el pla d’Eastman, hauria desencaden­at “una revolució i una crisi constituci­onal sense precedents als EUA des de la fundació de la república”. Eric Herschmann, un altre advocat de Trump, va dir a Eastman –segons va declarar en testimoni gravat

Un altre advocat del llavors president va dir a l’autor de la tesi jurídica per pressionar Pence que era “una bogeria”

exhibit pel comitè– que la seva idea per capgirar les eleccions era “completame­nt boja” i causaria aldarulls als carrers. Les indagacion­s del comitè van assolir ahir una nova i inquietant dimensió, a més, quan va transcendi­r que havien arribat al seu poder certs correus electrònic­s entre l’advocat Eastman i Virginia Ginni Thomas, esposa del jutge conservado­r del Tribunal Suprem Clarence Thomas. Eastman va ser fa anys secretari d’aquest mateix magistrat.

El president del comitè del 6-G, Bennie Thompson, va anunciar la seva intenció de convidar a declarar Ginni Thomas pels correus amb Eastman. Malgrat que Thompson no va entrar en detalls sobre el contingut dels missatges, altres comunicaci­ons ja conegudes d’ella amb legislador­s d’Arizona i amb el cap de gabinet de Trump, Mark Meadows, evidencien que es tractava de pressionar per l’anul·lació de les eleccions.

The New York Times va revelar un altre correu, d’Eastman a un segon advocat pro Trump, sobre la possibilit­at de forçar un cas del Suprem contra els resultats de les presidenci­als. El lletrat partia de la base que al Tribunal hi havia, segons li va arribar tot i el secret de les deliberaci­ons, una “acalorada lluita” en aquest sentit. La possibilit­at que la investigac­ió de l’assalt al Capitoli destapi una trama jurídica que esquitxi un jutge del Suprem és motiu de preocupaci­ó afegida dins de la greu crisi política encara oberta per l’intent de cop culminat el 6-G del 2021.c

 ?? Drew Angerer / EFE ?? Imatge de la sessió d’ahir del comitè que investiga l’assalt al Capitoli, amb Trump en pantalla
Drew Angerer / EFE Imatge de la sessió d’ahir del comitè que investiga l’assalt al Capitoli, amb Trump en pantalla

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain