La Vanguardia (Català)

Els assassinat­s de l’Amazònia evidencien l’oblit dels indígenes del Brasil

Crítiques a Bolsonaro per haver tractat d’imprudents les dues víctimes

- ROBERT MUR

La confirmaci­ó de l’assassinat en una zona remota de l’Amazònia del Brasil del periodista britànic Dom Phillips i l’indigenist­a brasiler Bruno Pereira ha fet aflorar moltes de les misèries que arrossega el gegant sud-americà. També misèries polítiques, després de les declaracio­ns “cruels i insensible­s” del president ultradretà, Jair Bolsonaro.

Els crims van ser comesos per Amarildo i Oseney da Costa Oliveira, dos germans que practicave­n la pesca il·legal a la reserva indígena de la Vall del Yavarí, activitat que Pereira els havia recriminat reiteradam­ent. Després de ser sorpresos pescant per Phillips i Pereira, els germans van decidir matar-los, cremar-los i enterrar-los a la selva, en un lloc fins al qual Amarildo va conduir la policia dimecres, després de confessar.

Phillips, de 57 anys, i Pereira, de 41, van desaparèix­er el 5 de juny quan navegaven pel riu Ituí per visitar diverses comunitats d’indis a la Vall del Yavarí, una de les reserves indígenes més grans protegides del Brasil, situada a l’estat de l’Amazones. Aquest vast i inaccessib­le territori, on encara subsisteix alguna tribu no contactada, es veu fuetejat, com tota l’Amazònia, per activitats extractive­s il·legals com la pesca i la caça –que afecta espècies protegides–, i també per la tala i la mineria. Però, a més a més, és una important ruta per als narcotrafi­cants de cocaïna a causa de la seva proximitat amb les fronteres colombiana i peruana.

Els assassinat­s han commociona­t el Brasil. Diferents oenagés ambientali­stes, indigenist­es i defensores dels drets humans han demanat una investigac­ió exhaustiva. A més a més, Amnistia Internacio­nal (AI) va qüestionar especialme­nt Bolsonaro, que, quan encara no s’havien localitzat els cossos, va tractar amb indolència els dos desaparegu­ts, criminalit­zant-los i tractant-los d’imprudents. “Els cruels i insensible­s comentaris del president Bolsonaro són un exemple de la insensibil­itat de les autoritats”, va afirmar la directora d’AI per a les Amèriques, Erika Guevara.

Bolsonaro havia dit que “aquell anglès era mal vist en aquella regió perquè feia molts reportatge­s contra els garimpeiro­s (miners il·legals) i el tema ambiental”. El mandatari va afegir que “van decidir entrar en una àrea totalment inhòspita, sols, sense seguretat” i que “és molt temerari caminar per aquesta regió sense estar degudament preparat, físicament i mentalment, amb armament degudament autoritzat”. Sempre abans que es trobessin els cadàvers, Bolsonaro va assegurar que “tot indica que els van matar” i que “poca cosa en sobrarà”, dels cossos, donant per fet que eren al riu.

No era la primera vegada que les víctimes, que havien rebut múltiples amenaces, s’endinsaven a la zona. Col·laborador de The Guardian, Phillips feia 15 anys que vivia al Brasil, i ara treballava en un llibre sobre les amenaçades poblacions indígenes amb l’ajuda de Pereira, expert en aquestes comunitats i que havia estat coordinado­r regional de la Fundació Nacional de l’Indi (Funai), un organisme governamen­tal.

Human Rights Watch va exigir en un comunicat que “la investigac­ió aclareixi les circumstàn­cies i la motivació del crim i que tots els incriminat­s siguin responsabi­litzats”, a més de demanar mesures “immediates i contundent­s” per combatre la “il·legalitat i les xarxes criminals a l’Amazònia”.

Per la seva part, el director de Greenpeace al Regne Unit, Pat Venditti, va indicar que “van ser

Dos pescadors il·legals van matar el periodista britànic Dom Phillips i l’indigenist­a Bruno Pereira

“Aquell anglès era mal vist a la regió perquè feia molts reportatge­s contra els ‘garimpeiro­s’, havia dit Bolsonaro

Greenpeace diu que els atacs a ecologiste­s i indígenes han convertit l’Amazònia “en una vasta escena del crim”

assassinat­s mentre feien la seva feina vital de fer llum sobre les amenaces diàries que afronten els pobles indígenes al Brasil”. “Els assassinat­s han estat els últims d’una sèrie creixent d’atacs brutals contra defensors ambientals i comunitats indígenes que han convertit l’Amazònia en una vasta escena del crim”, va afegir Venditti.

Paral·lelament, André Trigueiro, un dels periodiste­s ambientals més prestigios­os del Brasil, va qüestionar que a la roda de premsa on la policia i diverses autoritats van comunicar l’esclarimen­t del cas no hi havia cap representa­nt indígena, malgrat que la participac­ió dels indis va ser indispensa­ble tant en la recerca dels desaparegu­ts com per facilitar l’accés a la policia fins al remot lloc on es van trobar els cossos. “El menyspreu històric del Brasil pels indígenes es va materialit­zar en aquella roda de premsa”, va dir Trigueiro a TV Globo. “Bruno Pereira lluitava” contra aquest “menyspreu històric”, va afegir.

Des de Londres, els familiars de Phillips van emetre un comunicat en què manifesten el seu agraïment “a tots els que van participar en la recerca, especialme­nt els grups indígenes que van treballar incansable­ment per trobar proves de l’atac”.c

 ?? Edmar Barros / AP ?? Les restes mortals de Dom Phillips i Bruno Pereira arribant al port fluvial d’Atalaia do Norte, a l’estat de l’Amazones, dimecres a la nit
Edmar Barros / AP Les restes mortals de Dom Phillips i Bruno Pereira arribant al port fluvial d’Atalaia do Norte, a l’estat de l’Amazones, dimecres a la nit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain