La Vanguardia (Català)

El dispositiu de seguretat de la cimera de l’OTAN comptarà amb 10.000 agents

- Joaquín Vera

El Ministeri de l’Interior desplegarà “el dispositiu de seguretat més gran de la història” perquè el desenvolup­ament de la cimera de l’OTAN –29 i 30 de juny a Madrid– s’executi “amb alt nivells de tranquil·litat i pau social”. El dispositiu Eirene – deessa de la pau– comptarà amb 6.550 policies nacionals i 2.400 guàrdies civils, a qui s’afegiran 1.200 policies municipals més de Madrid, segons fonts d’Interior. Els militars no participar­an en l’operació de seguretat dissenyada.

Fa mesos que el ministeri que dirigeix Fernando GrandeMarl­aska traça el pla de seguretat que activarà la fase crítica el 27 de juny, dos dies abans que comenci de manera oficiosa la cimera. S’esperen quatre desenes de delegacion­s internacio­nals que durant 72 hores poblaran els grans hotels del centre de la ciutat.

Hi haurà dispositiu­s específics per al trasllat de les delegacion­s als pavellons d’Ifema, fora de l’anell de l’M-40, i viceversa. Per això, els talls de trànsit seran una constant durant les 48 hores que duri la cimera de l’Aliança Atlàntica. Fa dies que les autoritats llancen missatges de paciència als ciutadans que viuen o treballen a la capital, ja que aquells dies la seva vida habitual “es veurà afectada”.

De moment, es descarta elevar el nivell antiterror­ista –actualment en 4– per a la cimera mundial, precisen les mateixes fonts, tot i que hi haurà avaluacion­s periòdique­s fins als dies clau. Pel que fa a l’espai aeri madrileny, correspond­ria al Ministeri de Defensa decretar-ne el tancament en el cas que fos necessari..

Interior treballa amb informes gairebé diaris del Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (Citco) per detectar la presència de grups radicals contraris a l’OTAN. Fins ara, no s’ha observat “cap qüestió especial que hagués d’elevar la preocupaci­ó”, expliquen les fonts ministeria­ls.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain