La Vanguardia (Català)

Una societat radicalitz­ada

- Màrius Carol

L’increment de la polaritzac­ió política és un fenomen que els sociòlegs adverteixe­n que no para de créixer en aquest segle, del qual no som aliens els mitjans de comunicaci­ó, i particular­ment les xarxes socials. L’estudi Digital news report 2022, elaborat per l’Institut Reuters i la Universita­t d’Oxford, a partir de 93.000 entreviste­s en 46 països, posa de manifest que Espanya és el segon país del món on es percep més enfrontame­nt polític i social a través dels seus mitjans de comunicaci­ó. En aquest hit parade de la polaritzac­ió mediàtica, a Espanya només la supera Polònia. Darrere segueixen Tailàndia, Argentina, Hongria, Perú, Itàlia i els Estats Units. Per cert, Portugal apareix en penúltim lloc, cosa que demostra que gaudeix d’un clima polític molt més sa i plàcid, així com de mitjans més sobris.

Sense ànim d’eludir responsabi­litats, els mitjans impresos tenim menys influència en aquestes conductes radicalitz­ades (26%), sobretot si les comparem amb els canals digitals (79%) i les xarxes socials (56%).

És evident que la irrupció de partits populistes, si no directamen­t de l’extrema dreta, les notícies falses, la mateixa pandèmia i la guerra d’Ucraïna han contribuït a causar

Espanya és el segon país on es percep més polaritzac­ió als mitjans

entre la població una sensació més gran de divisió social i de crispació política. A Espanya, quan mana l’esquerra, el soroll ideològic puja diversos decibels, com si la dreta sentís que li estan usurpant unes institucio­ns que considera seves. Quan Alberto Núñez Feijóo es va haver de confrontar al Senat per primera vegada com a líder de l’oposició amb Pedro Sánchez, va haver d’aclarir (encara que ningú no l’hi havia demanat) que no era allà per insultar-lo (recordant els agres enfrontame­nts amb Casado).

Els experts asseguren que a Espanya la polaritzac­ió ha crescut per qüestions ideològiqu­es, però també territoria­ls. L’extrema dreta i l’independen­tisme han generat una polaritzac­ió afectiva. Tot això hauria de fer reflexiona­r els mitjans de comunicaci­ó i els partits polítics, ja que les seves ànsies per aconseguir més audiència o més vots poden acabar fracturant la societat. I el món no està perquè hi afegim més trencadiss­a.c

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain