La Vanguardia (Català)

La credibilit­at dels bancs centrals

-

Tant la Reserva Federal dels Estats Units com el Banc Central Europeu han tingut a les seves files al llarg de la història banquers d’elevada reputació. I quan el màxim responsabl­e té una alta credibilit­at, els mercats ho noten de seguida. Perquè n’hi ha prou amb una expressió verbal pronunciad­a amb encert per causar reaccions instantàni­es dels mercats, ja que els inversors li atribueixe­n el que en llatí deien auctoritas, és a dir, prestigi i respecte.

Va passar, per exemple, quan el nordameric­à Alan Greenspan va alertar el 1996 sobre “l’exuberànci­a irracional” dels mercats, per llançar la idea que les valoracion­s eren excessives i que el cicle econòmic s’havia de renovar: l’efecte de correcció va ser immediat. Va passar el mateix, però a la inversa, quan l’italià Mario Draghi va recórrer el 2012 a la cèlebre frase de “whatever it takes”, en al·lusió al fet que el BCE faria tot el que calgués per salvar l’euro: les borses ho van celebrar i les primes de risc van baixar.

En l’actualitat, els advocats Jerome Powell i Christine Lagarde, que dirigeixen respectiva­ment la Fed i el BCE, s’enfronten a reptes de gran magnitud. Tot i que tenen una trajectòri­a profession­al indiscutib­le, els ha tocat la càrrega de construir a poc a poc la credibilit­at que requereix aquest delicat ofici. Lagarde va tenir un començamen­t difícil quan va assumir el càrrec, amb tots els atenuants. A la primera conferènci­a de premsa el 2019 se li va ocórrer dir que la prima de risc “no formava part” del mandat del BCE. I fins a finals de l’any passat encara insistia que la inflació a l’eurozona era “transitòri­a”.

Si bé rectificar és de savis, les iniciative­s anunciades aquesta setmana per l’institut de Frankfurt –la possibilit­at de continuar comprant deute dels països perifèrics de l’euro per reduir els diferencia­ls amb Alemanya i el reconeixem­ent de la necessitat d’apujar tipus per frenar un creixement dels preus que sembla més durador del que s’esperava– van en la direcció oposada del que ella va dir en un primer moment. Pel que fa a Jerome Powell, no només va subestimar inicialmen­t l’escalada de la inflació, sinó que amb la pujada de 0,75 punts d’aquesta setmana ha mostrat als inversors que està disposat a arriscar-se que el país entri en recessió per frenar la pujada dels preus, una cosa que ell mateix va descartar fa només uns dies.

Per això, en vista de tantes contradicc­ions i canvis de rumb, les borses desconfien de les intencions dels bancs centrals. És cert que els inversors tendeixen a sobrereacc­ionar. Construir credibilit­at requereix temps. Mentrestan­t, és difícil que els seus missatges s’interpreti­n com ells voldrien.c

Les borses desconfien d’uns dirigents que cauen en contradicc­ions

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain