La Vanguardia (Català)

Barcelona ho pot repetir

- Lluís Foix

No pretenc recórrer a la nostàlgia, sinó als records positius d’un estat d’ànim col·lectiu més optimista, més creatiu, més solidari i més inclusiu que el que vivim en aquests temps en què no existeix un sol projecte amb capacitat per il·lusionar una gran majoria de barcelonin­s, catalans i també espanyols.

Fa 30 anys ens preparàvem per celebrar uns Jocs Olímpics que van ser un èxit sense precedents. Barcelona feia els últims tocs al que seria la projecció mundial més impactant de la seva història contemporà­nia. Hi havia gairebé cent mil voluntaris disposats a donar un cop de mà en el que fos.

El 13 de juny va ser rebuda la torxa olímpica a Empúries, començant un llarg recorregut per les terres hispànique­s fins a l’arribada a Barcelona la vigília de la inauguraci­ó dels Jocs. Pasqual Maragall em va explicar que molts dies, a trenc d’alba, pujava a Montjuïc i contemplav­a la gran transforma­ció que suposava l’obertura

Han de caure les benes exclusives que aposten pel decreixeme­nt i no pel progrés

al mar, les rondes, la remodelaci­ó de l’Estadi Olímpic i totes les infraestru­ctures que van canviar el semblant de la que ha estat sempre una gran ciutat europea. Barcelona és i pot continuar sent l’epicentre econòmic, cultural i creatiu peninsular, ciutat cosmopolit­a i oberta, acollidora i social.

Catalunya sense Barcelona seria una altra cosa malgrat que la majoria de polítics en actiu prefereixe­n viure allunyats de la ciutat. És qüestió de trobar un projecte inclusiu de tots i per a tots, molt lluny de l’endogàmia i el sectarisme que ens ha enfrontat i dividit, posant com a prioritat una causa que no ha anat bé per a ningú i que, a més, és impossible si, com he escrit tantes vegades, es pretén dur a terme en contra d’Espanya o de l’Estat i sense la cobertura i la complicita­t d’Europa.

No sé què passarà amb els Jocs d’hivern del 2030. Però no cal fer el ridícul. Tampoc intento qualificar l’actitud del president aragonès o del Govern de Catalunya. Els que hem transitat per molts dels cims pirinencs sabem que no tenen connotacio­ns administra­tives ni polítiques. És la natura, estúpids. Barcelona ho va fer molt bé i ho pot tornar a fer si li cauen les benes dels ulls i troba gestors que vagin més enllà de visions ideològiqu­es exclusives que prioritzen més el decreixeme­nt que el progrés social.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain