La Vanguardia (Català)

Embolic a Sanitat: Darias anuncia la quarta dosi i després rectifica

No es donarà a “tota la població”, només als més grans de 80

- Celeste López

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, va atreure ahir l’atenció mediàtica durant hores perquè va anunciar que tota la població rebria la quarta dosi de la vacuna de la covid a partir de la tardor. Un anunci sorprenent perquè l’Agència Europea del Medicament (EMA), la Ponència de Vacunes del Consell Interterri­torial (experts) i la comissió de Salut Pública (comunitats autònomes) només l’han aprovada ara per ara per als més grans de 80 anys.

“Hi haurà quarta dosi per a tota la població. Així ho ha decidit la comissió de Salut Pública. El que encara s’ha de decidir és quan, tot i que la data que s’estudia és a la tardor, perquè estem esperant que aleshores arribin les noves vacunes, adaptades a noves variants”, va indicar Darias a La Sexta.

Llavors, tota la població haurà de rebre la quarta dosi? No, almenys no immediatam­ent, entre altres qüestions perquè l’EMA reconeix que més enllà de la població més gran de 80 no hi ha dades clares sobre la idoneïtat d’administra­r una nova dosi. De fet, els estudis de moment se centren en els més grans de 65 i no hi ha evidències que avalin aquesta nova injecció.

Tampoc no ho ha posat sobre la taula la Ponència de Vacunes. I si els experts no han debatut una nova dosi per a la població, impossible que ho hagi fet (i aprovat) la comissió de Salut Pública, com diu Darias, ja que en matèria de vacunació i grups de poblacions segueix al peu de la lletra les propostes dels experts.

La ministra va dir a l’entrevista que la comissió de Salut Pública havia aprovat la quarta dosi per a tota la població, però l’última reunió es va celebrar el 9 de juny, dia en què es va aprovar la quarta dosi per als més grans de 80 i per als interns de les residèncie­s de gent gran, sense determinar quan i esperant que es doni llum verda a les vacunes de nova generació.

Dit això, la ministra va rectificar haver anunciat la vacunació de tota població? No, almenys com s’entenen les rectificac­ions a l’estil de “m’he equivocat”. Només hi va haver una nota del seu equip (dues hores després de l’anunci) que deia que el que s’ha aprovat fins ara és la quarta dosi per als més grans de 80 i que la ponència de vacunes continuarà fent propostes de vacunació en funció de la situació epidemiolò­gica. I prou.

 ?? Rober Solsona / EP ?? La ministra de Sanitat, Carolina Darias, dimecres al Consell Interterri­torial
Rober Solsona / EP La ministra de Sanitat, Carolina Darias, dimecres al Consell Interterri­torial

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain