La Vanguardia (Català)

Igualada recrea el vestit que sant Ignasi va comprar a la ciutat fa 500 anys

- xavier ribera

Ho explica el mateix sant Ignasi de Loiola en la seva autobiogra­fia. Quan va ser a Igualada, fa 500 anys, camí de Montserrat, es va desposseir de l’armadura i l’espasa i va canviar el vestit de cavaller per un hàbit de sac, símbol del pelegrí, que, juntament amb unes espardenye­s, va comprar a la capital de l’Anoia, que en aquella època ja era una ciutat teixidora. Per commemorar el cinquè centenari d’aquest pelegrinat­ge, Igualada ha recreat aquell vestit, amb les correspone­nts espardenye­s. Una recreació que avui presenta amb magnificèn­cia.

Darrere la recreació hi ha una minuciosa feina historiogr­àfica iniciada a partir de la informació recollida en l’autobiogra­fia del sant. L’encàrrec el va fer al seu dia l’Ajuntament d’Igualada al Museu Tèxtil de Terrassa, pensant en l’efemèride dels 500 anys del pas de Sant Ignasi per la ciutat. Amb la col·laboració de l’Arxiu Comarcal de l’Anoia, el Museu de la Pell d’Igualada i el Departamen­t de Cultura, es va elaborar un estudi de materials, teixits i patronatge de l’època. Això ha permès fer una reproducci­ó fidel, amb criteri històric, de la roba i complement­s que portava el sant.

La rèplica es presenta avui a Cal Maco, edifici modernista ubicat al centre d’Igualada que al setembre obrirà les portes com a alberg i centre d’interpreta­ció ignasià. A més de revelar la recreació del vestit d’Ignasi de Loiola, a l’acte Igualada, 500 anys vestint viatgers, es farà visible el potencial que la ciutat té actualment a l’hora de crear roba esportiva per fer senderisme i esport en general. Diversos joves esportiste­s igualadins desfilaran portant peces i complement­s de les marques de la comarca Munich, Original Buff, Punto Blanco, Tuga i Tex51.

L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, posa en relleu aquest viatge al passat per projectar-se al futur: “El projecte neix de la voluntat d’exhibir el nostre passat i visibilitz­ar el gran futur que tenim en l’àmbit de l’equipament esportiu del segle XXI i especialme­nt entorn dels pelegrins que volen recuperar la tradició de fer el camí de Sant Ignasi i també el de Sant Jaume”. Els dos camins travessen Igualada i a partir d’ara els seus pelegrins tindran on allotjar-se gràcies a l’alberg de Cal Maco.n

 ?? ?? Ig Rèplica del vestit del sant
Ig Rèplica del vestit del sant

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain