La Vanguardia (Català)

Els professors es queixen de la falta de preparació de les escoles per a la calor

-

La pitjor onada de calor dels últims 20 anys té els dies comptats, segons els meteoròleg­s, que prediuen que entre demà i demà passat marxarà. Però s’ha patit aquesta setmana amb intensitat, i ha deixat la constataci­ó que les escoles no estan preparades per a altes temperatur­es. “A 35 graus a l’aula a les nou del matí”, deia un tuit. “A la meva, a 35, amb la llum apagada i ventilador”. “Conseller, volem tred’Educació”. ballar en aules, no en saunes”.

Els professors han pujat a les xarxes socials desenes de fotografie­s de termòmetre­s situats a les aules catalanes amb temperatur­es sorprenent­s. Gairebé tots amb valors entre els 30 i els 35 graus Celsius, però també arriben als 40. I han aplicat el sentit comú per evitar estats d’esgotament, deshidrata­ció, cops de calor i rampes musculars: abaixar persianes, mullar el pati, portar roba lleugera i gorres, jugar a l’ombra i beure aigua.

Els sindicats han posat el crit al cel, perquè, malgrat que la situació és poc habitual (són rares temperatur­es tan extremes en aquestes dates), no és excepciona­l. I molts centres no tenen instal·lacions d’aire condiciona­t, com sí que passa a la resta dels edificis públics, subjectes a normativa. A més a més, els patis aguanten la solana sense ombres. “Si la llei marca que els protocols s’activen als 27 graus i estem a 40, què espera el departamen­t?”, es pregunten al sindicat Professors de Secundària.

“Dues alumnes es van desmaiar a Manresa –explica Jesús Martín, portaveu de la UGT–, però continuem sense tenir resposta de la Conselleri­a CC.OO. ha enviat una instància al departamen­t en què denuncia “la seva inacció” i l’insta a donar els recursos necessaris als centres.

Però la setmana ja s’acaba, l’onada de calor ja està marxant i el curs s’està a punt d’acabar (el 22 de juny). Alguns instituts, amb els alumnes acabant el treball de síntesi i el projecte d’investigac­ió, han decidit escurçar l’horari a l’aula, amb autoritzac­ió d’inspecció, i que els nens acabin l’última hora, la de les 13.30 h, a casa. Consideren que les instruccio­ns del document Mesures d’actuació davant les elevades temperatur­es, que pels sindicats està desfasat, permet la lectura d’una reorganitz­ació horària.c

 ?? ?? LV Temperatur­es altes a classe
LV Temperatur­es altes a classe

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain