La Vanguardia (Català)

Paula Bonet deixa l’espai públic en sortir de la presó el seu assetjador

“El que necessitem les dones en aquests casos és sentir-nos segures”

-

“Com podré estar tranquil·la?” L’artista Paula Bonet confessa que està “amoïnada”. L’home que la va assetjar acaba de sortir de la presó. Hi ha passat vuit mesos i ha quedat lliure pocs dies abans del judici, que se celebrarà a començamen­ts del mes que ve.

“Si em creuo amb tu et violaré i t’esquartera­ré per complaure tots els miserables vagabunds que poblen els carrers de Barcelona. Veuràs quin festí, deixaré els ulls per a l’últim i em guardaré els mugrons en una carmanyola per al meu propi gaudi. (...) Si ho prefereixe­s, pots suplicar clemència a aquest assetjador, violador, torturador i psicòpata; només seràs violada fins a tenir el teu tercer avortament”, va escriure l’assetjador a Bonet en un tuit.

L’escriptora es va veure obligada a tancar el seu taller de Barcelona, un lloc on l’assetjador havia anat repetides vegades, i es va traslladar fora de la ciutat. Quan l’home va ingressar a la presó l’artista va respirar una mica més tranquil·la. Però ara reviu el malson: “L’han deixat en llibertat, una cosa que ens ha sorprès”, assenyala Bonet en declaracio­ns a La Vanguardia.

Les autoritats són conscients que Bonet pot sentir-se desemparad­a i s’han activat els mecanismes correspone­nts per a la seva protecció. Se li ha recomanat que no surti sola i que porti sempre a la bossa de mà un gas d’autodefens­a. Però aquests consells no han disminuït la inquietud de l’autora de Los diarios de la anguila (Anagrama). “El que necessitem les dones que vivim aquesta mena de violències és sentir-nos segures al lloc objectivam­ent més segur que hi ha: l’espai públic”, diu.

De moment, Bonet, que és pintora, enregistra­dora i escriptora, va anul·lar ahir la presentaci­ó d’aquest llibre a Madrid: “A pocs dies de la celebració del judici ha sortit en llibertat l’home que m’ha estat assetjant, motiu pel qual, per preservar la meva seguretat, he de limitar la meva presència pública, tal com se m’ha aconsellat”, va indicar ahir en el seu compte d’Instagram. També va esborrar de la seva agenda una xerrada prevista per a dissabte que ve a Balaguer. I encara no sap què fer amb els cursos que imparteix al seu taller: “En parlaré amb les meves alumnes”, va explicar a aquest rotatiu.

Va ser en aquest taller on va començar tot. L’assetjador es va presentar allà mitja hora abans que comencés la classe que imparteix. “Es va fer passar per un nou alumne, li vaig obrir la porta, vaig tancar amb clau, li vaig dir que esperés a la zona de l’entrada i vaig entrar a acabar de preparar la classe. Ell no va fer cas i es va ficar a la zona on jo era, llavors vaig descobrir que no era cap alumne. Va verbalitza­r el desig que tenia d’estar amb mi i en aquell moment va decidir que havia d’abraçarme. Em vaig escapolir d’ell aprofitant la proximitat de la classe i l’arribada imminent d’alumnes”.

L’assetjamen­t va continuar. L’home li enviava correus electrònic­s i es presentava al seu taller. “Sempre li fèiem fotos o vídeos (els alumnes i ella), jo trucava al 112, l’hi deia i somreia, fins i tot esperava els Mossos”, recordava Bonet en un ampli reportatge publicat en aquest diari. Fins que va arribar un sobre amb un anguila de plàstic a dins i la paraula “violador”. Bonet va decidir llavors interposar la primera denúncia.

Però això no va acoquinar l’home. “Ell continuava venint al taller, a les meves xerrades, als concerts de la meva parella, sempre a primera fila”. “Cada vegada es posava més violent”. I va arribar a escriure aquell tuit carregat d’amenaces. Bonet va denunciar per segona vegada, però també es va veure obligada a posar el seu pis a la venda, canviar de taller i anar-se’n a viure amb la seva parella fora de Barcelona.

L’octubre del 2021 una jutgessa de Barcelona va acordar l’ingrés a presó de l’home, després de diverses denúncies per haver-se saltat l’ordre d’allunyamen­t. Bonet va respirar tranquil·la per primera vegada en molt de temps i va reobrir el seu taller a la capital catalana. Ara, la por i els malsons han tornat a la seva vida de la manera més abrupta. “Com podré estar tranquil·la?”, es pregunta.c

“L’han deixat en llibertat, cosa que ens ha sorprès”, assenyala Bonet en declaracio­ns a ‘La Vanguardia’

L’home enviava a Bonet, que és pintora, escriptora i enregistra­dora, correus electrònic­s i missatges, i se li presentava al taller

Una jutgessa de Barcelona va acordar l’octubre del 2021 el seu ingrés a presó per haver-se saltat l’ordre d’allunyamen­t

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain