La Vanguardia (Català)

Neix el premi Santa Eulàlia de novel·la sobre Barcelona

Comanegra i el Grup Focus convoquen el guardó literari

- Francesc Bombí-Vilaseca

Teatre Romea. Migdia. Pugen a l’escenari Joan Sala, president de l’editorial Comanegra, i Daniel Martínez de Obregón, president del Grup Focus. A Sala li agrada el teatre, diu. A Martínez li agraden els llibres, diu. I recorden un dinar, en què parlaven de tot –“de política, no, ha, ha, ha!”–. I així la funció gira al voltant de l’un i de l’altre i Martínez presenta el projecte d’Àfora Focus Edicions, la branca de pensament del grup, sense ser una editorial normal i corrent, i pensen que potser han de fer alguna cosa junts.

Sala planteja el repte: la gran novel·la de Barcelona. Bé, més o menys. No com el llibre de Sergi Pàmies,tampoc,sinóqueanu­ncien un nou premi literari en català, el Santa Eulàlia. Sí, les novel·les sobre Barcelona podran tenir premi, ja que aquest n’ha de ser el tret distintiu: “Novel·les ambientade­s totalment o parcialmen­t a Barcelona, de qualsevol temàtica, gènere i context històric, que el jurat consideri aportacion­s valuoses a la literatura de la ciutat”.

Amb un públic farcit d’escriptors (Eduard Márquez, Núria Bendicho, Julià de Jodar, Care Santos, Sergio Vila-Sanjuán, Ada Castells, Salvador Macip, Anna Maria Villalonga, Lluís-Anton Baulenas, l’il·lustrador Oriol Malet o el cineasta Ventura Pons, entremolts­altres),assegurenq­uela ciutat necessita un premi per estaral’alturadelp­esdelaindú­stria editorial i dels grans autors, i amb una dotació econòmica de 25.000eurosqu­eelconvert­eixen el premi més gran del país donat per una editorial independen­t. A més la intenció és anar més enllà i deixenlapo­rtaobertaa­adaptarel guanyadora­lteatreoal­apantalla.

Per cridar la bona sort fins i tot convoquen santa Eulàlia a l’escenari... i apareix encarnada per l’actriu Vanessa Segura en un monòleg teatral en què la copatrona de Barcelona rememora els seustretze­martiris.

El veredicte del jurat, amb la novel·lista –i col·laboradora de La Vanguardia– Llucia Ramis, Enric H. March, Alba Cayón (Comanegra) i Jordi González (Focus), es farà públic el dia de Santa Eulàlia, el 12 de febrer, quan es lliurarà el premi, que Comanegra publicarà al març.c

Els 25.000 euros de premi el converteix­en en el guardó més gran del país donat per una editorial independen­t

 ?? ?? Ardolino, Puig, Martínez, Sala i Riera al Romea
Ardolino, Puig, Martínez, Sala i Riera al Romea

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain