La Vanguardia (Català)

El gènere Cage

-

Ja fa uns quants lustres que Nicolas Cage va deixar de ser un actor cotitzat, respectat pel gran públic, sol·licitat pels millors directors. I va prendre la decisió de no ser una joguina trencada, sinó una joguina activa i frenètica: va començar a protagonit­zar productes de segona fila (acció, thriller, cinema fantàstic) l’un darrere l’altre, rodant tres, quatre, cinc i fins a sis pel·lícules a l’any. “Si ja no em donen vint milions de dòlars per pel·lícula, faré vint pel·lícules ràpides per un milió de dòlars cadascuna”, aquesta seria la consigna. Les seves composicio­ns, no cal dir-ho, ja no miren cap a l’Oscar, sinó directamen­t cap a l’excés, la sobreactua­ció hiperbolit­zada, el pur deliri. El resultat: Cage s’ha convertit en un gènere en si mateix, el gènere Cage, i ha aconseguit una nova legió de fans. Moltes d’aquestes pel·lícules es veuen directamen­t en devedé o en plataforme­s de pagament i algunes arriben a les sales, com Prisionero­s de Ghostland fa unes setmanes, Pig d’aquí poc o El insoportab­le peso de un talento descomunal ara.

Que Nicolas Cage és molt capaç de prendre’s de broma a ell mateix ho demostra precisamen­t aquesta comèdia, ja que Cage hi interpreta… Nicolas Cage, el Nicolas Cage d’avui mateix, i les burles sobre la seva condició d’astre decadent en funcions de cabdill de la sèrie B més psicotròni­ca són constants. No deuen ser menys de cent les citacions i les picades d’ullet sobre la seva pròpia filmografi­a, de vegades molt cruels. També n’hi ha sobre el cinema en general, molt agudes gairebé sempre (per exemple, les al·lusions a Paddington 2).

La trama és un disbarat ubicat a Mallorca, centrada en una història d’amistat inesperada amb, com a teló de fons, un tema de tràfic de drogues i el segrest de la filla del president de la Generalita­t de Catalunya, ni més ni menys. La pel·lícula de Tom Gormican pot ser tan intranscen­dent com es vulgui, però estimula la membrana cinèfila com poques i és divertida, refrescant i esportiva.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain