La Vanguardia (Català)

Escrivá veu a prop l’acord per al canvi de les cotitzacio­ns dels autònoms

Continua la bona ratxa de l’ocupació, amb 125.000 nous afiliats previstos al juny

- JAUME MASDEU Madrid

L’escenari ideal que preveuen en el Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social és que la reunió d’avui serveixi de trampolí per a un acord sobre el nou règim de cotització dels autònoms, que arribaria la setmana que ve. És el que va permetre a José Luis Escrivá afirmar que l’acord és a prop, tot i que per descomptat, res no està garantit. “Veig el tancament molt pròxim sense posar un termini concret... seria sorprenent que no hi hagués un acord”, va dir el ministre. També va afegir que, si això passés, caldria dir amb qui s’ha de continuar endavant, perquè, ja se sap, aquesta reforma és un compromís assumit amb Brussel·les en el pla de recuperaci­ó.

Es tracta que els autònoms cotitzin pels seus ingressos reals, i corregir la situació actual que la lliure tria del tram de cotització fa que gairebé un 85% cotitzin per la base mínima. D’aquesta manera, no es cobreixen ni de lluny les prestacion­s que el règim atorga, malgrat que són molt més reduïdes que les del règim general. Serveixi com a exemple que un de cada quatre autònoms no arriba a la pensió mínima.

Plantejar un augment considerab­le de les cotitzacio­ns a una part del col·lectiu provoca oposició, per això Escrivá ha anat moderant el seu plantejame­nt inicial. D’entrada, ja no preveu nou anys, sinó tres, amb una altra revisió el 2025. A més, ha anat reduint les quotes més altes.

A la seva última proposta, preveu 14 trams, amb una quota mínima de 245 euros, una màxima de 565, i rebaixant la cotització de les rendes mitjanes. Per calcular els trams es tindran en compte “els rendiments de treball, rendiments de capital mobiliari i rendiments d’activitats econòmique­s”, diu l’esborrany d’avantproje­cte de llei a què ha tingut accés La Vanguardia. Tot i això, ahir Escrivá va precisar que només comptaran els rendiments relacionat­s amb l’activitat de l’autònom, no ingressos per altres conceptes, com sembla inferir-se d’aquest redactat. “Això és una interpreta­ció errònia”, va afirmar el ministre, i va afegir que “els textos jurídics de vegades són densos, però no és el que diu el text”.

Per fixar la base de cotització, a aquests rendiments se’ls aplicarà una deducció per despeses sense justificar del 7%. A partir d’aquí, l’autònom calcula el tram que correspon als seus ingressos, amb possibilit­at de modificar-lo cada dos mesos. A més, s’estableixe­n quatre modalitats de cessament d’activitat, que inclouen el de causes econòmique­s tècniques o d’organitzac­ió; el cessament per força major, i dos més de relacionat­s amb l’aplicació dels nous ERTO (el mecanisme RED) en la seva modalitat cíclica o sectorial.

La proposta topa amb una oposició moderada de les associacio­ns lligades als sindicats, com UPTA i UATAE, i una altra de més rotunda de la patronal i ATA. “És inassumibl­e”, va dir el secretari general d’ATA, Lorenzo Amor.

Escrivá va fer aquestes declaracio­ns quan va presentar les dades avançades d’afiliació del juny. Xifres que mostren 125.000 nous afiliats, fet que el converteix en un dels millors de la sèrie històrica. El millor juny, a excepció del del 2005, quan hi va haver una regularitz­ació extraordin­ària, i el de la pandèmia, coincidint amb la sortida d’un confinamen­t. “Duplica el creixement mitjà del període 2016-2019”, va dir Escrivá, que va destacar l’augment de l’afiliació en gairebé tots els sectors. Observant les dades diàries, ahir hi havia 20.404.504 afiliats, cosa que suposarà superar al juny els 20 milions per tercer mes consecutiu.

ATA veu el pla inassumibl­e, mentre que l’oposició d’altres associacio­ns és més moderada

 ?? Bcelocn Plool / BP ?? El ministre José Luis Escrivá en la compareixe­nça d’ahir
Bcelocn Plool / BP El ministre José Luis Escrivá en la compareixe­nça d’ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain