La Vanguardia (Català)

“A Europa el desallotja­ment d’un habitatge ocupat és immediat”

Enrique Vendrell, president del Consell d’Administra­dors de Finques de Catalunya

- IMA SANCHÍS

Tinc 64 anys. Soc barceloní. Estic casat, tinc dos fills i tres nets. Soc llicenciat en Dret i professor d’Esade. Els polítics haurien d’entendre que són servidors públics, però predominen altres criteris com el lideratge per obtenir avantatges sectaris. Soc catòlic practicant

Les ocupacions s’està convertint en un negoci per a màfies perfectame­nt organitzad­es. Disposen de localitzad­ors d’habitatges, contactes al registre de la propietat i clients.

Els ocupes encarregue­n pis?

Sí, paguen per les claus entre 3.000 i 6.000 euros, i acudeixen a aquestes organitzac­ions per demanar habitatge al barri que els convé.

A Espanya quina és la comunitat que té més ocupacions?

Catalunya amb diferència, gairebé el 50% d’ocupacions tenen lloc a Catalunya i a Barcelona el 75% dels casos. I des del 2019 l’ocupació ha pujat un 18%. S’està justifican­t aquesta mena d’accions partint de la necessitat de falta d’habitatge públic.

Què diu el Conveni Europeu de Drets Humans?

El dret de propietat que aquí s’està trivialitz­ant és un dret fonamental, és l’article primer d’aquest conveni.

Però tenen més habitatge social.

Sí, la mitjana europea d’habitatge públic és d’un 15% i a Espanya d’un 3%.

Per què?

Va ser una llàstima desaprofit­ar la crisi del 2008 i els habitatges recuperats per entitats bancàries.

Era urgent.

A Catalunya és innegable que hi ha una demanda social d’habitatge, però també s’està fent un efecte crida a través d’un seguit de regulacion­s que permeten legitimar aquelles ocupacions.

Com?

Si un propietari té diversos habitatges i n’hi ocupen un, ha d’oferir-los una alternativ­a residencia­l, cosa que equival a dir: vostè ocupi com més aviat millor perquè li oferiran abans una alternativ­a.

Com es resol als altres països europeus? No surt a compte ocupar perquè el desallotja­ment és immediat o per la policia o pel jutge com a mesura cautelar. A l’últim congrés sobre l’ocupació a Màlaga ens vam quedar molt sorpresos amb el que va dir el cap d’inspecció dels Mossos d’Esquadra.

Què va dir?

Que se sentien desprotegi­ts perquè si desallotja­ven una família amb una necessitat real els podien sancionar; així doncs, obren un expedient i el traslladen al jutge de guàrdia que l’hi passa al jutjat que correspong­ui.

Sense mesures cautelars?

Exacte. A la resta d’Europa si l’inquilí no té títol de propietat o contracte és immediatam­ent expulsat, i tant és si té la factura d’una pizza de fa tres dies.

Això de la pizza no és llegenda urbana? No, com que hi ha dubtes el procés segueix el seu curs: un any i mig i si apel·len, que ho fan sempre perquè les màfies tenen equips d’advocats, un altre any i mig més.

Això no passa a França?

Allà en 24 o 48 hores els ocupes estan fora i tenen una multa de 15.000 euros; a Alemanya se’n van immediatam­ent a presó preventiva, igual que a la Gran Bretanya. Als Països Baixos, Suècia i Dinamarca l’ocupació també es castiga amb una multa abundant i un any de presó. Les lleis estan per complir-les, no es pot justificar un delicte.

Ara arriben les vacances i a la gent li fa por que ocupin el seu pis.

És una alarma social real, sobretot a Catalunya, i hi ha casos de persones que se’n van el cap de setmana i quan tornen tenen el pis ocupat. Però ho estem veient molt en segones residèncie­s a la costa de Tarragona i de Girona. Alguns ocupes, és real, tenen ocupacions d’hivern i ocupacions d’estiu.

De debò?

Sí, deixen el seu habitatge ocupat d’hivern i n’ocupen un d’estiu si és possible amb piscina, saben que no els poden treure almenys fins que s’acabi l’estiu.

Si m’ocupen la segona residència, he de continuar pagant els impostos?

Per descomptat, i la comunitat de propietari­s i les despeses de gas, electricit­at i aigua. I si hi ha una desgràcia, un incendi per exemple, el que respon és el titular de la casa.

No sembla molt just.

Tampoc no ho és per als veïns que entren en un procés de degradació convivenci­al i de mantenimen­t total. Els ocupes es connecten a la llum de l’escala i ho paguen tots.

Què demanen vostès?

Posar-nos a l’altura europea. La mateixa agència de l’habitatge té prop de mil cases ocupades i les persones necessitad­es que han establert la sol·licitud continuen esperant, se’ls han colat. El problema de l’ocupació il·legal no és de potentats, ni de les entitats bancàries o els fons voltor, sinó que és un problema generalitz­at.

Expliqui’m un cas recent.

Una dona que va reformar el seu habitatge. Quan li van tornar les claus se la va trobar ocupada. Tenien una nevera, rentadora i un matalàs. La senyora va canviar el pany i va treure aquells mobles al replà, si els hagués deixat a dins hauria tingut molts problemes.

 ?? CÈSAR RANGEL ??
CÈSAR RANGEL
 ?? Víctor-M. Amela - Ima Sanchís - Lluís Amiguet ??
Víctor-M. Amela - Ima Sanchís - Lluís Amiguet

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain