La Vanguardia (Català)

El que canvia amb les noves variants

- Josep Corbella

Les variants BA.4 i BA.5 d’òmicron han arrelat a Espanya, i estan a punt de convertir-se en majoritàri­es. Les experiènci­es de Sud-àfrica i Portugal, on van començar a circular abans que a Espanya, indiquen com pot evoluciona­r l’epidèmia les pròximes setmanes.

✚ En què són diferents?

BA.4 i BA.5 poden eludir la immunitat adquirida contra variants anteriors del coronaviru­s. Això els permet infectar persones vacunades o que ja han passat la covid si es van infectar amb altres variants. Encara que la immunitat de vacunes i infeccions prèvies protegeix poc del contagi, sí que protegeix de les complicaci­ons greus de la covid. Les pròximes setmanes, a Espanya es pot esperar un augment de contagis, però no un augment d’hospitalit­zacions que desbordi el sistema sanitari.

✚ Quin n’és l’origen?

La variant BA.4 es va detectar per primera vegada al gener, i la BA.5, al febrer, totes dues a Sud-àfrica. A Europa es van detectar per primera vegada al març. Les últimes setmanes hi ha hagut un augment d’infeccions per BA.4 i BA.5 a la majoria dels països d’Europa Occidental, informa el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC).

✚ Són gaire contagiose­s?

Tenen una capacitat de contagi superior a les variants anteriors d’òmicron en poblacions altament immunitzad­es com les de Sud-àfrica i Portugal. Aquest creixement més gran s’atribueix principalm­ent a la seva capacitat d’infectar persones ja immunitzad­es.

✚ Seran predominan­ts?

Segons l’ECDC, “es convertira­n en dominants en tota la Unió Europea (...), cosa que portarà probableme­nt a un augment de casos de covid les pròximes setmanes”. A Catalunya “la setmana passada vam començar a registrar un clar increment de BA.5, que aviat serà predominan­t”, informa Roger Paredes, cap del servei de malalties infecciose­s a l’hospital de Can Ruti, a Badalona.

✚ Causen una covid més greu?

En cap dels països on han circulat fins ara s’ha vist que BA.4 i BA.5 causin més complicaci­ons greus que les variants anteriors. A Sud-àfrica fins i tot s’ha observat una taxa d’hospitalit­zacions i de morts més baixa amb BA.4 i BA.5 que amb les òmicrons BA.1 i BA.2. Tot i així, “si el nombre de casos augmenta substancia­lment, és probable un augment d’ingressos en hospitals i ucis”, adverteix l’ECDC.

✚ És normal que una persona que ha passat la covid es torni a infectar?

“Tindrem reinfeccio­ns”, adverteix Roger Paredes. Experiment­s fets in vitro han observat que els anticossos de persones vacunades amb tres dosis neutralitz­en de manera més efectiva les variants BA.1 i BA.2 que les BA.4 i BA.5. A Portugal s’ha registrat un augment de casos de reinfecció les últimes setmanes. Això indica que les noves variants poden infectar persones que han passat la covid recentment si es van infectar amb una altra variant.

✚ Hi haurà una explosió de contagis?

Els contagis de les variants BA.4 i BA.5 no han arribat als nivells registrats amb variants anteriors d’òmicron ni a Portugal ni a Sud-àfrica. L’onada de contagis de BA.4 i BA.5 va començar a pujar a Portugal la primera setmana de maig, va arribar al pic el 2 de juny i des d’aleshores ha tornat a baixar. A Sud-àfrica la corba també va tenir un mes d’ascens (del 17 d’abril a l’11 de maig) i ha tornat al nivell inicial després d’un mes de descens. Si es repeteix aquest patró a Espanya, hi haurà un augment de contagis fins a mitjans de juliol i un retorn als nivells de maig a la segona meitat de l’agost. Però la mobilitat de la població i les interaccio­ns socials són diferents a l’estiu que a la primavera, de manera que no hi ha garanties que aquesta previsió es compleixi.

✚ Com es poden amagar del sistema immunitari?

Les variants BA.4 i BA.5 presenten quatre canvis respecte a la variant BA.2, actualment predominan­t, en la proteïna S que sobresurt de la membrana del coronaviru­s. Aquests canvis (anomenats L452R, F486V, R493Q i 69-70del) augmenten la capacitat del virus d’infectar cèl·lules humanes. La mutació L452R, per exemple, permet a la proteïna S fixar-se millor a les cèl·lules i no ser reconeguda per alguns anticossos.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain