La Vanguardia (Català)

El grup IAG alerta d’un “estiu complicat en molts aeroports”

-

El conseller delegat d’IAG, Luis Gallego, va alertar ahir que es presenta un “estiu complicat a molts aeroports” .

Durant la intervenci­ó a la junta d’accioniste­s de la companyia propietàri­a de British Airways, Iberia, Vueling i Aer Lingus, Gallego va reconèixer que les complicaci­ons que estan afrontant els aeroports espanyols els últims mesos, i de les quals van alertar fa mesos les aerolínies, són un problema general arreu del món.

El directiu va explicar que la ràpida recuperaci­ó de la demanda de vols per als pròxims mesos ha generat tensions en el procés d’adaptació de la capacitat tant dels aeroports com de la indústria.

Aquesta adaptació també és especialme­nt conflictiv­a a British Airways, que s’ha vist obligada a rebaixar un 10% l‘oferta de places fins a l’octubre en vista dels problemes per a l’ampliació de plantilles, que Gallego va vincular a “l’estricta regulació laboral britànica per ampliar plantilles i ajustar-les a la producció”.

Tot i que Gallego va evitar referir-se expressame­nt als problemes laborals del sector, el cert és que seran protagonis­tes de l’estiu calent que ja s’albira. De moment, ahir la reunió entre els sindicats i Ryanair per desconvoca­r la vaga que comença la setmana que ve va ser infructuos­a i s’hi afegirà la de Brussels Airlines els dies 23, 24 i 25 de juny.

En qualsevol cas, l’increment de la demanda de viatgers sembla tenir més efectes secundaris positius que negatius per a IAG. Perquè més enllà d’aquestes tensions, la companyia confia a “tornar a recuperar la rendibilit­at a partir del segon trimestre i tancar l’any amb beneficis”.

Tot això operant encara amb un 80% de l’oferta prèvia a la pandèmia i amb la rèmora de la forta pujada del cost dels combustibl­es. En qualsevol cas, aquesta situació no ha frenat la potent recuperaci­ó del segment vacacional prèmium ni un impuls més gros de l’esperat en els viatges de negocis després de l’impacte de la variant òmicron, a què s’hi afegeix el poc significat­iu de la guerra d’Ucraïna en l’evolució de les reserves.

Luis Gallego va aprofitar el discurs davant els accioniste­s per recordar la forta aposta d’IAG en general i d’Iberia en particular per potenciar Madrid com a hub internacio­nal de connexió amb Llatinoamè­rica. El directiu va confirmar que dimecres es va formalitza­r el contracte pel qual IAG concedirà a Globalia, la companyia propietàri­a d’Air Europa, un préstec de 100 milions d’euros convertibl­e per un 20% del capital.

Les vagues de Ryanair i Brussels Airlines de la setmana que ve hi afegeixen tensió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain