La Vanguardia (Català)

Sense avenços a Catalunya

- Director Jordi Juan

L’opinió generalitz­ada als cenacles polítics, tant a Barcelona com a Madrid, és que el procés està frenat i que l’aposta per la independèn­cia, que fa uns anys era majoritàri­a, ha perdut suports i s’ha desinflat. El problema és que l’opció del diàleg o l’anomenada agenda del retrobamen­t, per utilitzar el llenguatge de Pedro Sánchez, que s’erigia com a alternativ­a a la independèn­cia, va camí d’entrar en una via morta. El PSOE i ERC van fer una aposta valenta i decidida per la taula de diàleg, enfront de l’escepticis­me de l’oposició a Madrid i la de Junts i la CUP a Catalunya.

El balanç dels darrers mesos sembla donar la raó als més malastrucs. És cert que el clima polític a Catalunya s’ha tranquil·litzat, especialme­nt després de la concessió dels indults als condemnats pel Suprem, però no s’ha avançat gens en la resolució del problema de fons. El cas Pegasus, primer, i la manca d’execució de l’obra pública de l’Estat a Catalunya, després, ha fet créixer el distanciam­ent de les dues parts i l’única raó positiva és que no s’ha trencat el fil prim de comunicaci­ó que els uneix. Però els desacords han anat a més: la Generalita­t ha plantat el Govern central en la comissió bilateral; ERC i

PSC han trencat el pacte no escrit de no-agressió al Parlament; els republican­s han passat a l’oposició al Congrés... i així, fins a un llarg etcètera.

El PSOE ha anteposat altres problemes que li han caigut a la seva agenda (gas, Marroc, inflació, Andalusia...) i la carpeta catalana semblaquee­stàflorida.Diumenge,desprésdel­eseleccion­sandaluses, arribarà la gran cimera de l’OTAN a Madrid, per la qual cosa no sembla viable que hi hagi avenços significat­ius sobre la taula de diàleg fins al juliol. Aquest mes serà clau per saber si aquesta via encalla o no. La proximitat de les eleccions municipals en què PSC i ERC són rivals directes no contribuei­x al consens, però les dues parts haurien de fer un últim esforç per aconseguir-ho. Si no ho fan, serà un fracàs de tots dos, tant socialiste­s com republican­s, i seria donarlos arguments als que defensen la confrontac­ió com a única sortida possible.

Ara bé, totes les enquestes assenyalen que els catalans aposten cada cop més pel diàleg. Ja és hora que aquest clima es tradueixi en fets.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain