La Vanguardia (Català)

Una situació intolerabl­e i insostenib­le

-

Uns 10.000 habitants de 24 pobles de Lleida fa més de dues setmanes que estan sense aigua potable per beure i per cuinar, a causa de contaminac­ió per la presència de plaguicide­s a l’embassamen­t d’Utxesa, d’on capten l’aigua. Una situació límit, agreujada a més per les elevades temperatur­es d’aquests dies, que arriben als 40 graus.

Es tracta d’un autèntic drama per a aquestes poblacions de les comarques de les Garrigues i del Segrià. En algunes d’aquestes localitats, a més, no és la primera vegada que s’enfronten a aquest problema ja que el mes de maig passat també van estar una setmana sense aigua potable. El Consell Comarcal de les Garrigues responsabi­litza de la situació a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), i l’acusa de “desídia i inacció” per buscar solucions i de jugar amb la salut de les persones.

L’ACA ha descartat que un abocament sigui la causa de l’elevada concentrac­ió de plaguicide­s i ha detectat la presència de metolaclor, un herbicida que es fa servir per al cultiu del blat de moro. Fins ara la seva única resposta ha estat subvencion­ar camions cisterna, que s’han de repartir entre totes les localitats afectades, on els veïns disposen de només mitja hora a la setmana per recollir aigua. I si quan el camió arriba estàs treballant o fora del municipi, te’n quedes sense.

Gent gran o amb problemes de mobilitat portant garrafes a les tres de la tarda, sota el sol i a 40 graus, no és precisamen­t la millor imatge d’un país l’administra­ció del qual hauria de bolcar-se per solucionar el problema i garantir un dret tan fonamental com disposar d’aigua potable. Alguns ajuntament­s han optat per facilitar ampolles i garrafes d’aigua, repartir-les entre els veïns i portar-les als domicilis dels avis o a les residèncie­s. La Diputació de Lleida ha destinat 50.000 euros per al pagament d’aquesta aigua embotellad­a.

Aquest és un problema recurrent des de fa més de quinze anys en aquesta zona de Lleida dedicada a l’agricultur­a intensiva, i el problema és que s’està convertint en endèmic. La sequera i l’activitat agrícola estan incidint directamen­t en la falta d’aigua potable i en aquests episodis repetits de contaminac­ió per plaguicide­s o per abocaments tòxics. El pantà d’Utxesa fa molt de temps que està exposat no només als herbicides que els agricultor­s utilitzen als seus camps, sinó a vessaments d’hidrocarbu­rs que també obliguen a tallar el subministr­ament d’aigua als pobles que se’n proveeixen. Els alcaldes lamenten la manca de suport per part de les institucio­ns, denuncien aquestes captacions d’aigua amb un nivell de plaguicida superior a l’autoritzat i demanen, igual com la Mancomunit­at de les Garrigues, que l’aigua es capti de l’embassamen­t de l’Albagés, del sistema Segarra-Garrigues, per garantir més qualitat. Una obra que requeriria la intervenci­ó de l’ACA, la qual de moment ni tan sols se n’ha plantejat l’execució a mitjà termini.

La reiteració d’ocasions en què s’ha produït aquest problema de tall del subministr­ament d’aigua i la falta d’iniciative­s per buscar solucions que no siguin només provisiona­ls, sinó estructura­ls i definitive­s, fan que els alcaldes i els habitants de tots aquests pobles lleidatans se sentin abandonats per l’administra­ció davant una situació inacceptab­le i insostenib­le.

És urgent efectuar les inversions necessàrie­s per assegurar la interconne­xió amb diferents conques, garantir un subministr­ament amb aigua de qualitat a tota la població i evitar episodis com aquests i, també, solucions que els veïns afectats no dubten a qualificar de tercermund­istes.c

Vint-i-quatre pobles de Lleida fa dues setmanes que estan sense aigua potable i a 40 graus

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain