La Vanguardia (Català)

Seixanta persones han rebut l’eutanàsia a Catalunya en un any

Salut ha gestionat 137 sol·licituds i només n’ha denegades vuit

- Antoni López Tovar

seixanta persones han rebut l’eutanàsia a Catalunya durant el primer any del desplegame­nt de la llei que reconeix el dret de tota persona que compleixi les condicions exigides a sol·licitar i rebre l’ajuda necessària per morir. En aquest període els serveis mèdics catalans han rebut 137 sol·licituds: se n’han aprovat 78, n’hi ha 18 en curs, se n’han denegat 8, se n’han revocat 5 (la persona ha decidit ajornar l’aplicació quan ja ha obtingut un veredicte favorable) i 28 no s’han arribat a practicar per la mort dels interessat­s abans de l’eutanàsia. La majoria de les peticions correspone­n a pacients amb malalties neurològiq­ues, oncològiqu­es i amb multimorbi­ditat, segons el balanç del Departamen­t de salut.

El termini mitjà de resolució de les sol·licituds se situa en 47 dies, un període que els responsabl­es del salut consideren raonable a causa del caràcter garantista de la normativa, que estableix unes etapes taxades pels diferents capítols del procés.

La majoria de les demandes (81) s’han fet als centres d’atenció primària, i les altres, en centres hospitalar­is (45), centres de salut mental (1), centres pal·liatius privats (4) i centres d’atenció intermèdia. La secretària general de salut, Meritxell Masó, va destacar el paper de la primària: “Profession­als que no només acompanyen els pacients en totes les etapes de la vida, en els moments de salut i els moments de malaltia, sinó també en la presa de decisions en temes tan importants com la prestació de l’ajuda per morir”.

segons el conseller Josep Maria Argimon, el sistema ha donat “molt bona resposta” al desplegame­nt de la llei. “L’eutanàsia és un pas endavant, llargament reclamat en una societat com la catalana, que té una llarga tradició de respectar i impulsar el dret a morir dignament”, va raonar.

De les 137 peticions rebudes des del 25 de juny de l’any passat, la Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya (formada per dotze persones, profession­als de la medicina, el dret, la psicologia, el treball social i representa­nts de la societat) només n’ha denegat vuit. La majoria de les 60 eutanàsies s’han fet al domicili (33), mentre que 20 han estat en centres hospitalar­is, 2 en residèncie­s i 5 en centres d’atenció intermèdia.

Les peticions correspone­n a 60 dones i 77 homes. La majoria (71) pertanyen al grup d’edat de més de 71 anys, 49 a edats compreses entre els 51 i els 70 anys, 12 entre els 36 i els 50 i 1 entre els 18 i els 35. Per territori, Barcelona (101) concentra el gruix de les sol·licituds, davant de Girona (21), Tarragona (9) i Lleida (6).

Més de 12.000 sanitaris han participat en les dotze edicions d’un curs de formació específic que s’ha fet. Entre els profession­als de la medicina, la infermeria i la psicologia clínica, Catalunya registra 167 objectors de consciènci­a, una taxa realment baixa (el 0,15%), la majoria metges (145).c

La major part de les peticions correspone­n a pacients amb malalties oncològiqu­es i neurològiq­ues

 ?? ?? Larcelo LerVrÀl Josep Maria Argimon durant el balanç sobre el desplegame­nt de la llei de l’Eutanàsia
Larcelo LerVrÀl Josep Maria Argimon durant el balanç sobre el desplegame­nt de la llei de l’Eutanàsia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain