La Vanguardia (Català)

Els Bombers guanyen el primer pols als focs d’estiu

Amb tot en contra, els serveis d’extinció, amb voluntaris i militars, van controlar la primera de les crisis

-

va ser un dia molt trist, marcat amb creu i crespó negre al calendari dels Bombers de la Generalita­t. Es complia el primer any de la defunció del bomber Joan Liébana, que va morir mentre sufocava un incendi en un taller buit de Vilanova i la Geltrú. “Incomprens­iblement”, com durant aquest any han reiterat els seus pares i la seva germana, el jove “va ser abandonat pels seus companys”, que presumptam­ent el van perdre a l’interior i no van localitzar-ne el cos fins a més d’una hora després, quan van tornar a recollir les mànegues.

Molts bombers, especialme­nt de Barcelona, on el pare va treballar fins a jubilar-se, es van manifestar ahir davant el Departamen­t d’Interior per denunciar el “desemparam­ent” que han patit durant un any terrible i sense respostes sobre què va passar allà dins. Alguns dels pocs bombers de la Generalita­t que ahir no estaven de guàrdia van acompanyar la família durant la protesta, tot i que la gran majoria va treballar en una nova jornada complicada, difícil i especialme­nt intensa contra els focs forestals que els últims dies han posat en perill el servei d’extinció català.

Les condicions climatològ­iques van tornar a donar l’esquena als responsabl­es d’Interior, amb temperatur­es de rècord, una humitat molt baixa i una tempesta elèctrica i seca persistent que va tornar a provocar petits conats d’incendis que van obligar a mobilitzar dotacions terrestres i aèries a Bassella, La Riba i Farena, Vall de Rialb, Peramola o Cabó, entre d’altres.

Gairebé tots els incendis nous van començar a causa de llamps, als quals els Agents Rurals van seguir el rastre per comprovar i fotografia­r troncs d’arbres literalmen­t travessats pel fenomen meteorològ­ic tan habitual en jornades de calor extrema com les sofertes a bona part de Catalunya.

Lladurs és un municipi especial de poc més de 200 veïns empadronat­s i disseminat­s en cases rurals i masies amagades en un esplèndid bosc de frondosos conjunts de roures, pins, salzes i alzines sobre un terreny irregular travessat per rius, i que també acull una rica fauna. un tresor desconegut de la comarca del solsonès, amenaçat des de dimecres a la nit per les flames a què ahir a la nit continuave­n plantant cara els serveis d’extinció.

L’alcalde, Daniel Rovira, corria divendres al matí pel centre de control muntat per art de màgia pel GROs, el grup de suport operatiu dels Bombers, que s’encarrega que als seus companys de primera líAhir nia de foc no els falti res.

Daniel Rovira portava lligat al coll el mocador de no se sap quin color que els últims dies ha utilitzat per evitar respirar fum i ja no recordava ni les nits que feia que no dormia. Esperava poder reunir-se amb el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, perquè li expliqui per què dijous els Bombers van obligar les ADF (Agrupacion­s de Defensa Forestal) a retirarse del front de l’incendi mentre els amenaçaven fins i tot d’avisar els Mossos si no es movien.

No van ser les úniques queixes. L’alcaldessa de Castellar de la Ribera, Claustre sunyer, va lamentar haver-se sentit “totalment desprotegi­ts” pels Bombers, que es van concentrar en els altres dos incendis importants, el d’Artesa de segre i el de Corbera d’Ebre.

Divendres va ser un dia molt trist, feia un any de la mort en un servei del bomber Joan Liébana

“som conscients que els recursos no són il·limitats, però amb la proporció de bosc que tenim, això és un polvorí perillós després de dos anys de sequera”.

Precisamen­t l’incendi d’Artesa de segre continuava ahir molt actiu i avivat per un vent que va començar a bufar a l’est, en sentit contrari al que avançava lent i cap avall per la serra de sant Mamet. una zona inaccessib­le a peu on abans del vespre suaven la cansalada 86 bombers i d’altres militars de la unitat Militar d’Emergèncie­s (uME), traslladad­a a Catalunya des de dimecres.

Malgrat la complexita­t dels diferents escenaris, els responsabl­es de Bombers confiaven que el pitjor ja hagués passat i que, a partir d’avui, dissabte, tot indica que s’estabilitz­aran les temperatur­es, cosa que deixarà respirar els serveis d’extinció. una aturada obligada en vista d’un dels estius més complexos dels últims anys.c

 ?? ?? Jarce oarrnA R XIU Reunió de responsabl­es operatius de Bombers al Solsonès ahir
Jarce oarrnA R XIU Reunió de responsabl­es operatius de Bombers al Solsonès ahir
 ?? ?? LA CRònica Mayka Navarro .ladurs (Solsonès)
LA CRònica Mayka Navarro .ladurs (Solsonès)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain