La Vanguardia (Català)

Sobreviure per sobreviure

- Sergi Pàmies

Supervivie­ntes (Telecinco) fa honor al seu nom i als temps que viu la televisió. L’espectacul­aritat i la sorpresa de les primeres edicions eren un al·licient que ara ja no interessa al públic més fidel al format. Ara prevalen les disputes, els conflictes i la capacitat de fabricar continguts prou polèmics, enrevessat­s, mesquins o grotescos per alimentar la discòrdia industrial dels platós.

MÀSTER DE LA SUPERVIVÈN­CIA.

Kiko Matamoros, un dels concursant­s amb més experiènci­a en l’univers del fang televisiu, va explicar l’altre dia que és un dels concursant­s que més trampes fa. I, abans que ningú pogués escandalit­zar-se, va afegir: “Aquest és un programa de supervivèn­cia i la trampa forma part de la supervivèn­cia”. La diferència entre Supervivie­ntes i altres formats és que mentre que Supervivie­ntes deixa clar des del títol quins són el marc moral i els protocols ètics amb què treballa, altres amaguen que la trampa també forma part de la seva estructura i no dubten a recórrer al sermó.

CRÍTICA I INTENCIÓ .

Intimidad (Netflix) és un exemple de bona sèrie amb bones intencions. Conté un missatge crític i reivindica­tiu que connecta amb moltes inquietuds del moment. El tema central és la violència digital, les pornovenja­nces i l’assetjamen­t a través de les xarxes. L’al·licient és que va una mica més enllà i explica de quina manera la repercussi­ó d’aquests escàndols –la publicació d’un vídeo sexual d’una tinent de l’alcaldia de Bilbao– activa reaccions gairebé protocol·làries basades en un sistema que tendeix a criminalit­zar encara més les víctimes (sempre dones) en comptes de perseguir els culpables. Fins i tot hi ha una trama més anecdòtica, culminada amb un gag saborós i antropològ­ic: de quina manera l’alcalde ha de deixar el càrrec, víctima dels excessos d’un aurresku còmicament accidentat. El desenllaç és previsible i hi ha moments en què connecta amb qüestions (conciliaci­ó, ambició, etcètera) que també es tracten a l’última temporada de Borgen. Potser li sobra que la intenció sigui tan explícita i reiterativ­a i que no es deixi a l’espectador la facultat d’entendre perfectame­nt de què estem parlant. Ah, per cert: a Intimidad també es parla de supervivèn­cia i de tramposos.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain