La Vanguardia (Català)

Noblesa pop

- RAMON SÚRIO

En l’escalafó del pop, The beatles ocupa el lloc més alt, com a grup quintaesse­ncial, en la creació de cançons universals i la invenció del fenomen fan. I els dos compositor­s del grup, John Lennon i Paul McCartney, són com dos fars que reflecteix­en l’esplendor i la saviesa d’una època. Els feliços anys seixanta, quan encara tot era possible, sorgint d’un Liverpool gris cap a una explosió de color mundial de dimensions psicodèliq­ues. Va ser un temps breu i màgic que continua ressonant en les noves generacion­s, ara benefi

ciades per una tecnologia que els permet accedir, amb només un clic, a tot el catàleg de meravelles que els quatre fabulosos van construir. Però McCartney és més que The Beatles, i ho ha demostrat en una carrera que l’ha portat per moltes tortuosita­ts i sempre amb la seva somrient i juvenil elegància. Fa 80 anys, però, com els vells rockers, a qui l’escenari dona nova vida, es prodiga en actuacions que es converteix­en en tributs.

Amb el seu inseparabl­e baix Höfner, continua al peu del canó, i a més a més en gran, ja que a la gira nord-americana Got back ,de 16 concerts, que va acabar el 16 de juny, s’hi ha d’afegir la seva presència com a cap de cartell a Glastonbur­y. Amb un repertori que pica de The Beatles, Wings i la seva discografi­a en solitari, que suma 18 àlbums: l’últim, McCartney III, publicat en plena pandèmia. Amb una eficaç banda, amb secció de metalls inclosa, ofereix concerts de gairebé tres hores. A més a més, amb la ment oberta cap als nous experiment­s, com indica McCartney III imagined, un disc en què remodela les cançons amb admiradors de la talla de Beck, St. Vincent, Damon Albarn, Khruangbin, Josh Homme, Anderson Paak i Robert Del Naja. El mestre donant espai als deixebles en una bonica transmissi­ó pop; un sir que no és una mòmia del passat, sinó un músic que batega, història viva del pop.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain