La Vanguardia (Català)

Com els Beatles van bastir ponts

- Andy Robinson

Els Beatles unificaven el món, però a la meva família a Merseyside era més complicat. El meu germà gran – que em porta nou anys– va optar per consolidar la seva rebel·lió contra la tirania paternal amb l’ajuda de John Lennon, i múltiples dosis de Lucy in the sky with diamonds. La meva germana, a la recerca d’una vida en pau, preferia les melodies i lletres ensucrades de Paul McCartney. Jo, ja equipat, als tres anys, amb una petita guitarra de joguina, de plàstic blanc amb les firmes de tots quatre, vaig decidir que el millor terme mitjà seria en Ringo. Una de les meves primeres frases intel·ligibles a aquella edat, segons m’assegurava la meva mare després, va ser: “Ringo’s collapsed!”, després de la caiguda del bateria per esgotament mental i físic el juny del 1964.

Amb l’edat, també em vaig inclinar per la rebel·lió de Lennon. Però ara m’adono que el poder subversiu dels Beatles, pioners de la contracult­ura, va ser precisamen­t la tensió entre el melòdic populisme de McCartney i l’inconformi­sme psicodèlic de Lennon i Harrison. Va ajudar a fer que la revolució dels seixanta fos un moviment planetari.

Mentre als EUA van cremar els seus discos, els Beatles van intentar bastir ponts entre generacion­s (She’s leaving home, descriu la rebel·lió teenager des de les perspectiv­es de filla i pares). A diferència dels Stones –un producte de rebel·lió generacion­al precuinat pel seu mànager Andrew Oldham– els Beatles van entendre que la unitat és la força. Potser la fórmula Lennon i McCartney –cada revolucion­ària Strawberry fields seguida d’una reconforta­nt Penny Lane– serveix encara per dissenyar una cultura de canvi. Al capdavall, els Beatles no haurien estat possibles sense el consens igualitari de la postguerra britànica.

Per comprovar-ho, aconsellar­ia fer un Magical Mystery Tour a Liverpool amb parada a l’habitatge públic – de lloguer molt assequible– dels McCartney on en Paul i en John van compondre She loves you al lavabo. Una visita al vell Liverpool Institute –on van estudiar McCartney i Harrison– o a l’Escola d’Art de Lennon serveixen per comprovar la importànci­a de l’ensenyamen­t públic per covar la imaginació juvenil. Vaig fer el tour fa un parell d’anys amb el meu pare i el meu germà i, en això, ja hi estem totalment d’acord.c

 ?? ARXIU. ?? Els Beatles el juliol del 1968 a Londres
ARXIU. Els Beatles el juliol del 1968 a Londres
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain