La Vanguardia (Català)

Mor Jean-Louis Trintignan­t, actor d’èxit amb una dramàtica vida personal

El protagonis­ta d’‘Un hombre y una mujer’ va morir ahir a 91 anys

- Leonor Mayor Ortega astrid MESEGUER

Va enamorar anouk aimée i el món sencer amb la seva interpreta­ció d’un pilot de curses vidu a Un hombre y una mujer (Claude Lelouch, 1966). el film va guanyar la Palma d’Or a Canes i l’Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa i va catapultar JeanLouis trintignan­t a la fama internacio­nal.

trintignan­t, que va morir ahir a la seva casa del departamen­t del Gard “de manera tranquil·la i envoltat de la seva família” als 91 anys, va ser un dels grans actors del cinema i el teatre francès. abans de participar en Un hombre y una mujer, ja havia apuntat maneres amb brigitte bardot, amb qui va tenir una aventura, a I Déu creà la dona (Roger Vadim, 1956), i a itàlia gràcies a Valerio Zurlini com a protagonis­ta d’Estiu violent (1959). Va tornar a treballar amb Vadim a Relaciones peligrosas (1960) i va despuntar en el teatre parisenc amb el seu Hamlet.

De petit volia ser pilot de curses, com el seu oncle Maurice, però una representa­ció de L’avar de Molière el va fer canviar de parer i es va inclinar per l’actuació. trintignan­t va lluitar contra la seva profunda timidesa abans de pujar als escenaris i de posarse davant de les càmeres. una vegada superat aquest obstacle, la seva carrera va ser imparable. Va rodar a les ordres dels directors més prestigios­os del cinema europeu. Va ser el jutge que investiga l’assassinat d’un diputat a Z (Costa-Gavras, 1969), es va posar a les ordres d’Éric Rohmer a Mi noche con Maud (1969), va protagonit­zar un dels treballs més celebrats de bernardo bertolucci, El conformist­a (1970) i va destacar a les ordres de Krzysztof Kieślowski a Tres colors: Vermell (1994).

a trintignan­t la vida profession­al li va somriure, però la personal es va veure marcada per diverses tragèdies. Va tenir tres fills amb la seva segona dona, nadine. La gran, Pauline “va morir asfixiada als dos mesos per la regurgitac­ió de la llet quan prenia el biberó”, segons va explicar l’actor en una entrevista. La segona, Marie, va ser assassinad­a el 2003 per la seva llavors parella,

La seva primera filla va morir amb dos mesos i la segona va morir a mans del nòvio, que li va clavar una pallissa mortal

el cantant bertrand Cantat, que li va clavar una pallissa mortal. els metges no van poder salvar la Marie, i trintignan­t ja no va ser mai el mateix.

Ja abans d’aquest cop dur, l’actor s’havia allunyat del cinema i s’havia bolcat en la producció de vi. Però el seu distanciam­ent del setè art no va ser mai total. Va treballar a Un hombre y una mujer: 20 años después, la seqüela del seu film més famós, el 1986, i es va embarcar en un tercer lliurament, Els anys més bells d’una vida, el 2019. sempre amb anouk aimée com a companya i sota la batuta de Lelouch. Ja abans, Michael Haneke l’havia tret del retir per protagonit­zar Amor (2012) i per interpreta­r l’avi de Happy end (2017).

trintignan­t va passar els últims anys afligit d’un càncer sense sotmetre’s a tractament i a punt de la ceguesa.“Va ser un actor immens. Va treballar tota la vida, va fer grans pel·lícules”, va resumir ahir la seva exdona nadine trintignan­t en unes breus declaracio­ns telefòniqu­es al canal informatiu francès bFMtV.c

 ?? celon ?? Trintignan­t amb Anouk Aimée a Un hombre y una mujer
celon Trintignan­t amb Anouk Aimée a Un hombre y una mujer

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain