La Vanguardia (Català)

Encara més difícil

Handbol El Barça, que s’enfronta al Kiel a semifinals, vol ser el primer de repetir títol a la ‘final four’ de la Champions. Veszprém-Kielce és l’altra semifinal

- Toni López Jordà

“Aquesta és la final four més dura que he vist en anys; no hi ha un equip més feble que un altre”, assegura Dika Mem, esperança blaugrana, quan veu el cartell estel·lar que aquest cap de setmana llueix el majestuós Lanxess Arena de Colònia: Barça-Kiel (18 h), el gran clàssic de l’handbol europeu, 28 duels de Champions, i un picant Veszprém-Kielce (15.15 h), reedició de la final del 2016.

És la primera vegada en els 13 capítols amb format a quatre que el quartet repeteix; l’anterior, el 2015, va ser per al Barça, que precisamen­t va guanyar el Veszprém de Carlos Ortega. Després d’un 2021 perfecte, obra magna de Xavi Pascual, per als blaugrana aquest 2022 és un repte colossal, encara més difícil: reeditar la corona europea, cosa que ningú no ha pogut fer dos anys consecutiu­s a Colònia. “Tenim l’oportunita­t de fer història: guanyar dues Champions seguides”, s’anima Mem. Així hi arriben els quatre equips.

Barça: sense pressió de favorit

“Aquest any no notem que és una obligació guanyar la Champions, hi anem amb menys pressió”, admet Aitor Ariño, amb més presències a Colònia. La raó és senzilla: “Altres anys vam fer una fase de grups espectacul­ar i les expectativ­es eren més altes”; és a dir, el Barça era el papu que espantava. Aquest any, no tant. El nou equip d’Ortega, amb un perfil més defensiu, no desembarca al Lanxess amb la fortalesa intimidatò­ria de l’any passat (invicte, 18 de 18 abans de la final four i un atac esfereïdor). És clar: ni és el mateix equip (menys plantilla) ni té la mateixa filosofia. Dotat de més consistènc­ia defensiva –“ara fem més faltes, defensem més dur”, admet Ludo Fàbregas–, aquest Barça encaixa molt menys: 369 gols, 26,3 per partit, contra els 412 gols del curs passat, 29,4 de mitjana, 3 menys. S’explica perquè la defensa de més contacte l’ha fet el segon equip menys golejat i el primer que força al rival més pèrdues i percentatg­es de xut més baixos (58%). Contràriam­ent, l’atac actual és més mundà, fruit de sacrificar velocitat a canvi de més joc posicional. “Ara correm menys”, reconeix Fàbregas. Les dades són eloqüents: el seu atac ara és el 7è dels 16 equips (420 gols, 30 per partit) i abans era el més letal (505 gols, 36 per partit).

A favor seu, el Barça arriba a Colònia amb cinc títols (Lliga, Copa, Copa Asobal i Supercopes Asobal i Catalana), amb tots els efectius i amb Frade (lesionat des de novembre) i Fàbregas recuperats.

► Màxim golejador: Dika Mem (90) –millor de la Champions–.

Kiel: dues baixes que pesen

L’equip de l’exblaugran­a Filip Jícha arriba colpejat per les lesions, que afecten dos puntals: el seu especialis­ta defensiu Pekeler (MVP del 2020) –rellevat pel noruec Myrhol, de 40 anys–, i la seva estrella, el central Sagosen, la millor carta ofensiva. “No se sap mai, un lleó ferit és més perillós... I Zarabec i Bilyk han fet un pas endavant”, relativitz­a Ortega, que destaca del Kiel “l’atac de 7 contra 6 diferent, més difícil de defensar, i el contraatac amb dos pivots”. A més d’“una defensa molt dura” – recorda Luka Cindric– que ja va frenar la velocitat blaugrana a la final del 2020. A Colònia hi aterren amb la Copa i el subcampion­at de la Bundesliga, cedida al Magdeburg.

► Màxim golejador: Ekberg (66).

Veszprém: la maledicció eterna

L’equip hongarès, tercer amb més presències a Colònia (aquesta és la 6a, després del Barça –10– i el Kiel –8–), té un compte pendent amb la Champions: l’ha perduda en quatre finals. Amb Momir Ilic al comandamen­t han redoblat la duresa defensiva –amb els repartidor­s Nilsson i Blagotinse­k–, i “la primera onada d’atac és molt bona”, destaca Ortega, que va cedir la primera derrota a Veszprém. Campió de Copa, es va quedar sense doblet quan va perdre la Lliga –per segon any consecutiu– a la final, a casa, contra el Pick Szeged de Juan Carlos Pastor.

► Màx. golejador: Nenadic (85).

Kielce: segell Dujshebaev

Malgrat ser l’equip que ha estat més en forma durant tota la Champions, els de Talant Dujshebaev hi arriben després de perdre la Copa polonesa contra el Wisla Plock. La Lliga la van guanyar als penals al Plock. Per a Ortega, el millor del Kielce –que ha guanyat al Barça tots dos partits– “és la gran varietat ofensiva, amb jugadors amb bona capacitat de decisió, en què destaca Alex Dujshebaev (67 gols)”.

► Màxim golejador: Nahi (69).

Passada i superada l’assemblea, tres dates marquen el futur més immediat del Barcelona des del punt de vista institucio­nal. El 30 de juny, el 31 de juliol i l’1 de setembre estan subratllat­s en vermell per la directiva, per més que el 4 de juliol Xavi hagi convocat els jugadors per a la tornada a la feina de la pretempora­da i el cap de setmana del 13 i 14 d’agost arrenqui la Lliga. Són, respectiva­ment, els tres moments claus perquè el Barça abandoni els números vermells, perquè rebaixi la massa salarial i per completar totes les peticions esportives de l’entrenador del primer equip.

L’últim dia de juny és sinònim de tancament de l’exercici econòmic. El pressupost aprovat per a la campanya 2021-2022 ascendeix a 765 milions, dels quals avui dia en falten més de 100 per cobrir perquè no hi hagi pèrdues per tercera campanya seguida.

D’aquí la importànci­a de l’assemblea de dijous per obtenir el permís dels socis per poder vendre dos actius com un percentatg­e –fins a un 25%– dels drets de televisió dels pròxims 25 anys i un 49,9% de Barça Licensing & Merchadisi­ng (BLM). El club calcula que pels dos paquets pot ingressar 700 milions.

“Ho necessitàv­em. Gràcies a això podrem ser més competitiu­s i serem més respectats”, felicitava Joan Laporta els socis per haver donat suport als plans de la directiva.

Dins de la junta saben que ara sí que només depèn d’ells rubricar un d’aquests negocis abans del tancament de l’exercici. Tot indica que el primer acord serà per un percentatg­e d’un 10% dels drets de televisió. El vicenova president econòmic, Eduard Romeu, no va descartar una oferta d’American Bank en una entrevista a RAC1 però, segons va avançar al seu dia La Vanguardia, Goldman Sachs també està interessat a aconseguir aquest tros del pastís dels drets televisius del Barcelona.

El següent pas és tornar a ficar la tisora en els salaris de la plantilla, que s’ha tornat a disparar als 560 milions malgrat els acords de la temporada passada amb diversos futboliste­s. Una

El Bayern anunciarà aviat Mané, un substitut per al forat que pot deixar Lewandowsk­i

retallada torna a ser obligada per a la viabilitat, i més tenint en compte la nova circular de LaLiga que indica que el nou salari de Gavi, quan l’andalús renovi, també computarà per al primer equip malgrat que abans els menors de 21 anys no ho feien encara que haguessin jugat habitualme­nt a Primera.

Per això, la directiva ha de treballar en les sortides i també asseure’s a parlar amb els sous més alts del vestidor: els capitans, però també Ter Stegen o Frenkie de Jong.

El mercat d’estiu, tant les altes com les vendes, és el terreny de Mateu Alemany, que a l’hivern va aconseguir canviar la cara a l’equip amb els seus moviments. L’entrenador ha exposat el seu pla a la cúpula esportiva i ara espera que hi hagi fruits. A Christense­n i Kessié només cal anunciar-los però encara falta picar pedra en els altres objectius: Koundé, Marcos Alonso, Azpilicuet­a i, sobretot, Lewandowsk­i. El davanter, de 33 anys, ha elegit el Barça i s’ha pronunciat públicamen­t.

No és preocupant si el fitxatge no està tancat el 4 de juliol, quan el Barcelona arrencarà la pretempora­da. Tot i això, només quatre dies després, és el Bayern que es posa en marxa. L’ideal per al polonès seria que aleshores, si no encara no s’ha arribat a un acord, el traspàs estigués en la recta final de la negociació i que no fos necessari que el futbolista viatgés per posar-se a les ordres de Nagelsmann.

Això sí, el Bayern ja té lligat Sadio Mané. L’ex del Liverpool canvia d’aires després de sis temporades a Anfield. Els bavaresos pagaran 32 milions pel senegalès, que pot ser el substitut de Lewandowsk­i per a l’atac del campió alemany.

 ?? FRIEDEMANN VOGEL / EFE ?? Sagosen (5) i Pekeler (61) són les dues absències sensibles que tindrà el Kiel a Colònia
FRIEDEMANN VOGEL / EFE Sagosen (5) i Pekeler (61) són les dues absències sensibles que tindrà el Kiel a Colònia
 ?? ?? Joan Laporta
Joan Laporta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain