La Vanguardia (Català)

Mango cedeix les botigues a Rússia als franquicia­ts i deixa els negocis directes

El traspàs dels 55 establimen­ts propis es fa per un preu testimonia­l

- Maite Gutiérrez

Mango, la companyia de moda propietat d’Isak Andic, abandona les seves operacions directes a Rússia de manera definitiva, han confirmat fonts de l’empresa, i s’afegeixen així a una llarga llista d’empreses occidental­s que tanquen a Moscou.

El grup tèxtil ha arribat a un acord amb alguns dels seus socis franquicia­ts per cedir-los el seu negoci al país, on ja va suspendre vendes als seus 55 establimen­ts propis i en el comerç electrònic al març, tot just començar la invasió russa d’Ucraïna. Unes 53 botigues franquicia­des de Mango a Rússia sí han continuat obertes durant aquest temps, tot i que la companyia no els ha subministr­at mercaderia. De fet, la firma fundada a Barcelona continuarà amb aquesta política comercial. No proveirà les franquície­s a Rússia directamen­t, i aquestes s’hauran d’assegurar l’estoc amb els seus propis mitjans; amb intermedia­ris.

Per a Mango, la sortida directa de Rússia suposa un pas important. El país estava entre els seus cinc mercats principals abans de la guerra i, al tancament del 2021, va aportar un 8% del resultat net d’explotació (EBIT). Ara, la seva expansió al país queda aparcada. El traspàs de les 55 botigues pròpies s’ha tancat per un preu testimonia­l, que no ha estat revelat pel grup. El procés es durà a terme de manera gradual i mitjançant una negociació amb cadascun dels diferents socis amb què compta a Rússia.

La setmana que ve se cediran els dos primers punts de venda, a què seguiran, previsible­ment, 22 més entre el juny i el juliol, mentre la companyia continua negociant “per buscar la millor opció per als seus treballado­rs i socis al país”, han explicat. El personal de les botigues pròpies –unes 800 persones– serà absorbit pels socis de Mango, així com els compromiso­s amb altres proveïdors al país. Més endavant es traspassar­an la resta de punts de venda.

La marxa de Rússia contrasta amb l’evolució del negoci de Mango a Ucraïna. La companyia també va tancar les seves 14 botigues al país al març, però ara n’ha reobert nou, quatre de pròpies i cinc de franquicia­des. Al llarg de les pròximes setmanes, continuarà reprenent l’activitat de nous punts de venda “tenint en compte totes les mesures de seguretat”, han subratllat.

Amb l’objectiu de vetllar per la salut i seguretat dels seus equips i clients, Mango va tancar el 24 de febrer els seus 14 centres a Ucraïna (tant propis com franquície­s) de manera temporal. A Ucraïna, la companyia va oferir, a les persones que van decidir abandonar el país, assessoram­ent jurídic i un nou lloc de treball en un altre lloc.

Les mesures que es prenen en aquest país, de tota manera, estan en canvi constant i depenen de com vagi evoluciona­nt la guerra.c

 ?? EVvlo Gonchar / EFE ?? Una de les botigues de Mango a Kíiv, on sí que ha reobert
EVvlo Gonchar / EFE Una de les botigues de Mango a Kíiv, on sí que ha reobert

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain