La Vanguardia (Català)

Seat pacta una pujada d’un 6,5% i lliga els salaris a la inflació fins al 2026

L’acord preveu la sortida de 1.300 treballado­rs sense mesures traumàtiqu­es

- Dolors Álvarez

Empresa i sindicats coincideix­en que s’ha creat un marc estable per a la transició elèctrica

El conveni inclou un pla per atreure a Martorell una segona plataforma de fabricació

Seat ha obert el front de les pujades salarials en la indústria. La companyia va arribar ahir a un principi d’acord amb UGT i CC.OO. que inclou una pujada d’un 6,5% de les taules salarials i vincula els futurs augments a la inflació fins a l’any 2026. A més, s’ha pactat el cobrament d’una paga amb els endarrerim­ents correspone­nts a la desviació de la inflació l’any 2021 fins a la data de la firma del conveni. Cada treballado­r rebrà com a mínim 2.000 euros per aquesta paga, segons els càlculs de Matías Carnero, president del comitè d’empresa.

És l’augment més gran conegut fins al moment en la gran indústria i és referent per al sector de l’automoció, sobretot ara que el president de Seat, Wayne Griffiths, presideix també la patronal de fabricants Anfac. En matèria salarial, destaca a més el grup de distribuci­ó Mercadona, que ha apujat els sous un 6,5%, però en el seu cas aplicant la clàusula de revisió prevista al conveni en vigor.

Juntament amb l’augment del 6,5% que es consolidar­à en taules, cadascun dels 15.000 treballado­rs percebrà 300 euros lineals en concepte de premi de firma de conveni. Només aquesta mesura es calcula que tindrà un cost de 5 milions per a l’empresa.

Malgrat que es preveu que l’actualitza­ció de sous continuï lligada a la inflació, s’ha pactat la possibilit­at que el 2023 l’augment sigui més moderat i s’ajorni el cobrament de la meitat del percentatg­e que correspond­ria a exercicis posteriors. I es renunciari­a a cobrar aquesta quantitat en el cas que el grup Volkswagen adjudiqui a la planta de Martorell una segona plataforma de fabricació, que complement­i la producció del petit vehicle elèctric que començarà a fabricar-se el 2025. Aquesta moderació el 2023 és una manera de presentar davant el grup més bones condicions de competitiv­itat per fabricar a Martorell.

Matías Carnero, que també és membre del consell de supervisió de Volkswagen, veu imprescind­ible la segona plataforma per afrontar el final dels cotxes de combustió i l’ocupació més baixa que representa el vehicle elèctric.

En el principi d’acord, que ha de ser ratificat en referèndum el dia 29, es recull a més un pla de baixes voluntàrie­s per a un total de 1.330 treballado­rs a partir dels 61 anys. I es preveu l’adjudicaci­ó de sis nous productes a la planta de components del Prat i un projecte d’economia circular per a la de la Zona Franca.

El conveni també redueix la jornada del col·lectiu vinculat a producció per primera vegada els últims 16 anys, que quedarà en 212 dies a l’any, segons va precisar CC.OO.

“És un bon conveni, perquè garanteix el poder adquisitiu dels treballado­rs pensant alhora a assegurar la plantilla amb la transició cap al cotxe elèctric”, va subratllar Carnero.

En un comunicat, Comissions Obreres va destacar que el preacord inclou “l’objectiu del pla de futur, que estableix les bases per desenvolup­ar un pla industrial que ha de garantir l’ocupació i la viabilitat dels cinc centres de treball de Seat”.

També l’empresa va expressar la seva satisfacci­ó subratllan­t l’“esperit de diàleg i col·laboració” en què s’han desenvolup­at les converses. “Amb la firma d’aquest preacord, hem fet un pas clau per garantir un marc estable per al futur de la companyia. Estem en un moment de transforma­ció cap a l’electromob­ilitat que fa que ens hàgim de replanteja­r la nostra estructura, per tenir una organitzac­ió més robusta i àgil”, van assenyalar fonts de l’empresa. “Tot i així –van afegir– hem estat capaços de garantir l’estabilita­t de l’ocupació a la companyia alhora que avancem per construir un futur sostenible”.c

 ?? Pavier Cervera ?? Laboratori sobre el cotxe elèctric a Martorell
Pavier Cervera Laboratori sobre el cotxe elèctric a Martorell

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain