La Vanguardia (Català)

El miratge francès

L’espectacul­ar avanç electoral de l’esquerra francesa liderada per Jean-Luc Mélenchon, que fa una setmana va igualar en vots el partit d’Emmanuel Macron, dona una imatge distorsion­ada de la realitat. França continua sent de dretes.

- Lluís Uría

De vegades la llum pot ser tan enlluernad­ora que impedeix de veure-hi clar. Llavors la realitat apareix borrosa, deformada... És una mica el que passa amb la política francesa. Els resultats de les eleccions presidenci­als del mes d’abril i de la primera volta de les eleccions legislativ­es –la setmana passada– han evidenciat l’enlairamen­t d’una figura política fins ara marginal, Jean-Luc Mélenchon, líder radical d’una nova i àmplia coalició d’esquerra que el dia 12 va igualar en vots (al voltant d’un 26%) el partit del president Emmanuel Macron. I a qui a la segona volta que se celebra avui amenaça de deixar sense majoria absoluta l’Assemblea Nacional.

La llum que irradia Mélenchon, crua i de vegades violenta, unida al calculat enfosquime­nt de Macron durant la campanya, pot haver fet l’efecte que l’empenta de l’esquerra era irresistib­le i que es podria acabar imposant, cosa que portaria el seu líder al palau de Matignon. El mateix Mélenchon ha conreat aquesta idea presentant les legislativ­es com una mena de tercera volta de les presidenci­als i sentint-se ja primer ministre d’un govern de cohabitaci­ó. Però no és probable que això arribi a passar. No pas amb els ajustats resultats de fa set dies.

El sistema electoral francès, majoritari a dues voltes, amb 577 petites circumscri­pcions on s’elegeix un sol diputat, premia els que poden captar vots addicional­s en el segon torn, al qual només arriben dos finalistes (i ocasionalm­ent tres).

Els candidats del partit de Macron, per exemple, enfrontats a un oponent de l’esquerra, podrien atreure el vot útil dels electors conservado­rs que a la primera volta van donar suport a Els Republican­s –l’antic i rebatejat partit de Jacques Chirac i Nicolas Sarkozy– i fins i tot part dels votants de Marine Le Pen. Però a la coalició de Mélenchon, que ha aplegat gairebé totes les forces d’esquerra –des del Partit Socialista fins al PCF, passant pels ecologiste­s–, amb prou feines saben on han de buscar els vots.

Així doncs, la possibilit­at que la Nupes (Nova Unió Popular Ecologista i Social) es pugui convertir en la primera força parlamentà­ria sembla molt remota. Mélenchon ja farà molt si trenca la majoria absoluta de Macron, cosa impensable mentre va funcionar el bipartidis­me dreta-esquerra, però que ara, amb un mapa polític més fragmentat, és més que possible.

Per més que s’insisteixi en les –suposades– possibilit­ats de Mélenchon de convertir-se en cap del Govern, la realitat és inapel·lable. La idea que l’esquerra pot acabar sent la força política majoritàri­a no és més que un miratge. França, en realitat, és tan de dretes com sempre. O més.

El percentatg­e de vots aconseguit pel partit de Mélenchon a la primera volta de les eleccions legislativ­es, més alguns vots dispersos entre altres candidatur­es d’extrema esquerra, tot just supera el 30%. Això està força per sota del que va sumar tota l’esquerra a les eleccions legislativ­es del 2012 (la comparació es fa difícil amb el 2017, l’any en què el sisme provocat per Macron va destrossar el mapa de partits tradiciona­l). Fa deu anys, doncs, el Partit Socialista –capitaneja­t per François Hollande– ja va fregar per si sol el 30%, mentre que tota l’esquerra sumada es va acostar al 48% dels sufragis. Mélenchon i les restes del naufragi socialista i ecologista ara han quedat molt enrere. I en termes de vots absoluts –atesa l’enorme abstenció d’un 52%, un rècord–, la comparació encara és més punyent. No hi ha, doncs, cap revolució a la vista.

El que sí que hi haurà és una clarificac­ió. L’esquerra, d’una banda, s’ha radicalitz­at. I el partit de Macron –un artefacte polític liberal amb un notable sector intern socialdemò­crata, alimentat pels pròfugs del PS–, que fins ara havia mirat de navegar entre dues aigües, o de fer veureho, acabarà ancorat definitiva­ment en el centredret­a, sobretot si necessita el suport parlamenta­ri d’Els Republican­s (amb un 11,3% dels vots a la primera volta).

La capacitat de Mélenchon per acaparar la campanya reduint-la a un duel entre ell i el reelegit president de la República també ha enfosquit una dada fonamental: el notable avanç del Reagrupame­nt Nacional (RN) de Marine Le Pen, que a més s’ha quedat definitiva­ment sola com a reina de la ultradreta francesa (amb l’eliminació a la primera volta del sulfurós Éric Zemmour). L’Assemblea Nacional del 2022 s’assemblarà molt poc, en aquest sentit, a les de les últimes dècades. L’RN ha doblat el nombre de candidats que han passat a la segona volta, i les projeccion­s li donen una possible representa­ció d’entre 15 i 45 diputats, que li permetria tenir grup parlamenta­ri propi, cosa mai vista durant la V República (amb l’excepció del 1986, quan Mitterrand va introduir l’escrutini proporcion­al).

La gran incògnita d’aquesta nit no és, doncs, si el partit presidenci­al guanyarà –això es dona pràcticame­nt per descomptat–, sinó si serà capaç d’obtenir una majoria sòlida per governar. Si no l’aconseguei­x, amb una oposició parlamentà­ria dominada per les forces radicals, a Macron l’espera un calvari.

Mélenchon, que somia de ser primer ministre, ja farà molt si avui trenca la majoria absoluta de Macron

 ?? SAMEER AL-DOUMY / AFP ?? Jean-Luc Mélenchon durant un míting recent a la ciutat normanda de Caen
SAMEER AL-DOUMY / AFP Jean-Luc Mélenchon durant un míting recent a la ciutat normanda de Caen
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain