La Vanguardia (Català)

Fotre el camp

- Francesc-Marc Álvaro

La gent se’n va, són viatges curts, de cap de setmana o poca cosa més. El personal fot el camp a la mínima que té un parell de dies lliures a disposició. M’ho diu un profession­al del sector dels viatges: “No s’esperen a fer vacances, és una bogeria, treballem més que mai perquè sembla que s’acaba el món i tothom vol fugir, encara que tinguin pocs diners per gastar”.

Som davant d’una reacció lògica després dels confinamen­ts obligats per la pandèmia o hi ha causes més profundes? Aneu a saber. Creix la turismofòb­ia, especialme­nt a Barcelona, mentre els catalans tenim un desfici per moure’ns i fer turisme, al preu que sigui. Anem amunt i avall, moguts per una dèria que no acabo de comprendre, ateses algunes dificultat­s a l’hora de viatjar, dels embussos

Anem amunt i avall, moguts per una dèria que no acabo de comprendre

de cap de setmana en algunes vies catalanes que ja no tenen peatge al maltractam­ent que rebem per part de diverses companyies aèries, una cosa lamentable que acceptem de la manera més incomprens­ible.

La gent fot el camp perquè tothom ho fa: el veí, el company de feina, el parent. Si no marxes, sembles idiota. Però quedar-se és un gran plaer, sobretot quan hom comprova que aquells que han fugit no sempre tornen ni descansats ni satisfets; sovint es queixen de les condicions del viatge, del menjar, dels allotjamen­ts, i del fet de coincidir amb tants d’altres que (gloriosa contradicc­ió!) han tingut la mateixa idea que ells. “Quina murga, trobar tants catalans a Roma el passat cap de setmana”, es dol una amiga que és especialis­ta en viatjar inevitable­ment allí on està cantat que hi haurà multituds. Després, hi ha aquells que, malgrat ser com el cul d’en Jaumet, acaben sempre el seu relat turístic amb aquesta frase: “Com a casa no s’està enlloc”.

No diré ara allò que fa tanta ràbia: “En comptes del turisme, hauríem d’intentar l’aventura del viatge i bla, bla, bla”. El món actual ha fet gairebé impossible el que hem mitificat com “el viatge”, fins i tot els viatges interiors, assequible­s avui gràcies a qualsevol aplicació que ofereixi meditacion­s new age.

Soc partidari, amb Xavier de Maistre, de fer turisme al voltant de la meva cambra (també valdria la cuina o el balcó), que és molt còmoda i t’estalvia el tracte amb les masses humanes en desplaçame­nt. I, al preu que s’han posat els combustibl­es, és una opció molt atractiva.n

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain