La Vanguardia (Català)

Sense límit de velocitat ni peatges a les ‘Autobahnen’

- María-Paz López Berlín. Correspons­al

Les Autobahnen, autopistes alemanyes, tenen una aurèola gairebé llegendàri­a a l'estranger per ser una de les escasses xarxes viàries del món on no regeix un límit de velocitat. A Alemanya, país on el cotxe forma part de la identitat industrial i nacional, aquesta absència de límit és fins i tot assimilada per molts entusiaste­s a una qüestió de llibertats fonamental­s.

Però a la pràctica sí que hi ha alguns límits per a classes de vehicles concrets i per a trams amb alguna dificultat, i existeix, a més, una velocitat màxima recomanada( Richtgesch­windigkeit) de 130 km/h, que la gent es pren seriosamen­t perquè, en cas d'accident, té conseqüènc­ies en la cobertura de l'asseguranç­a. Així, la mitjana en què es circula de facto s'acosta als 122 km/h. Les autopistes són de franc per als turismes, però els vehicles de 7,5 tones o més sí que paguen un peatge a través d'un sistema automàtic.

Amb els seus 12.996 quilòmetre­s, és la tercera xarxa més extensa del món, després de les dels Estats Units i la Xina, i es fa servir profusamen­t, un trànsit que inclou gran quantitat de camions de transport de mercaderie­s. Els embussos són habituals; conduir per autopista implica passar 120 hores a l'any en embussos, és a dir, cinc dies així.

Les causes de les congestion­s solen ser o els accidents o les obres que s'eternitzen. Moltes infraestru­ctures són antigues, estan castigades per l'abundància de vehicles pesants i necessiten reparacion­s, de manera que sempre hi ha obres en un o un altre lloc. D'aquí al 2025 estan previstes o en marxa obres en un centenar de punts de la xarxa.

A l'estiu amb les vacances, els embussos a les autopistes augmenten, però menys del que podria ser. Motiu: cadascun dels 16

Abunden els embussos, que a l’estiu serien pitjors si no fos per les diferents dates de vacances escolars

lands (estats federats) té la seva data de final i començamen­t del curs escolar –tot i que alguns poden coincidir en la tria dels dies–, i a més la data varia cada curs, perquè hi ha unes regles de rotació. Les empreses adapten les vacances dels seus empleats a les del seu land. L'objectiu d'aquest sistema és precisamen­t evitar el col·lapse d'autopistes i aeroports si tot Alemanya, país de 83,2 milions d'habitants, enviés tots els nens i adolescent­s i els seus pares de vacances alhora.

Aquest estiu, a més, caldrà veure l'impacte a les autopistes del nou abonament de transport públic de 9 euros al mes (vigent el juny, el juliol i l'agost), que també és vàlid en trens regionals de tot Alemanya. És, doncs, tècnicamen­t possible fer viatges llargs si es té la paciència d'anar enllaçant trens regionals, per això més viatgers i turistes podrien optar aquest any pel tren baratíssim en vacances en comptes de l'automòbil.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain