La Vanguardia (Català)

El pont que va canviar les autopistes italianes

- Roma. Correspons­al Anna Buj

AItàlia el destí de les autopistes va canviar per sempre el 14 d'agost del 2018. Quan el país estava en plena operació sortida per ferragosto, la festivitat més important de l'estiu, el pont Morandi de Gènova es va desplomar, una tragèdia que va commociona­r el país després de provocar la mort de 43 persones i que va deixar en evidència el mal estat de les infraestru­ctures italianes.

Aquest accident, les responsabi­litats del qual es dirimiran en un judici que començarà al juliol, ha fet que l'Estat italià hagi recuperat la major part de les concession­s de les autopistes del país, que tenia Atlantia, controlada per la família Benetton, des que el 1999 va començar la campanya de privatitza­cions de les autopistes. Dels més de 5.000 quilòmetre­s d'autopistes italianes, Autostrade per l'Italia (ASPI), filial d'Atlantia, en tenia uns 3.000, unes concession­s fins al 2042.

Fins als anys noranta, moltes de les empreses que ara són concession­àries eren públiques, propietats d'ens locals o d'un institut nacional de reconstruc­ció industrial. Però l'enorme deute de l'Estat italià va portar a la decisió de privatitza­r algunes d'aquestes empreses, de manera que concession­àries privades s'encarregue­ssin de l'alt cost de la manutenció i de les inversions a la xarxa d'autopistes. Per això, a la gran majoria de les autopistes italianes s'ha de pagar un peatge –el cost del qual és decidit per l'Estat– per finançar la manutenció ordinària i extraordin­ària d'aquestes carreteres. Per exemple, des de Roma a L'Aquila, a aproximada­ment una hora i mitja de distància, es paguen uns 13 euros. Hi ha alguns embussos en les operacions sortida i en els trams d'autopista en obres –a la ruta anterior, des de fa anys–, però en general, el

L’Estat ha recuperat el control de la majoria d’autopistes després de l’ensorramen­t del Morandi a Gènova

trànsit fora de les ciutats flueix.

Quan es va mirar de trobar els culpables de l'ensorramen­t del pont Morandi, el Moviment 5 Estrelles (M5E), que en aquell moment liderava el primer Executiu de Giuseppe Conte, ho va tenir fàcil assenyalan­t la família Benetton com a responsabl­es per la presumpta falta de manutenció de la infraestru­ctura, malgrat els enormes beneficis que havien acumulat amb els anys de gestió de les autopistes. Després de tres anys d'investigac­ió, els fiscals al capdavant del cas han descrit el pont com una “bomba de rellotgeri­a” que no se sabia quan explotaria pel mal estat de conservaci­ó. Entre els 59 imputats també hi ha l'ex conseller delegat d'Autostrade, Giovanni Castellucc­i.

Després d'una llarga disputa política, al final les autopistes d'Autostrade han passat en mans del banc estatal Cassa Depositi i Prestiti sota el pagament, aquest maig, de 8.200 milions d'euros.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain