La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Així caus al llit de tant cansat com t’ha deixat la sessió de treure les arrugues de totes les camises. Mancat de caràcter o d’energia. 2 Arbre que dona olives, també, sota el qual s’aixoplugav­en Twist o Benji. Reconegudí­ssima per tenir el budell sempre buit. 3 Al final era estèril. Prepari el forn per a la cocció. Iridi. 4 Les robes més fines. Recipient de llauna per a guardar oli. Comença a erigir-se en principian­t. 5 El signe zodiacal més apreciat pels amants de l’òpera. Fem rumb cap al nord. 6 Funciona. Passarà per damunt mateix de terra, però sense tocar-lo. En Rupert hi guanya homofònica­ment. Acaba com comença. 7 Al bell mig del cel. Realitat Virtual. Surt del fons del mar. 8 Túniques pigmentàri­es i vasculars de l’ull situades entre l’escleròtic­a i la retina. La part inferior del bust. El mallorquí. Puc perdre el cap. 9 Freqüència de pas del calendari pel dia del teu aniversari. Sara Bardot Ballabriga. Urpa llimada. 10 Davant C feia corrent alterna al heavy metal. Lluís Garriga Wagensberg. Embellir-ho amb arreus d’aquí i d’arreu.

11 Extraient l’aigua del subsol. Recordem tot l’arbre genealògic de qui ens acaba d’atropellar. As. 12 Disjunció respiratòr­ia. Poemes musicals de l’antigor. Imitis la granota i el gripau. 13 Aptitud de bon vinater. Amants que semblen druïdes. L’edicte del tsar. 14 Dissipada de cop i volta. Va i ve del rusc a les plantes que l’alimenten.

VERTICALS 1 Traginàveu el títol de persona de referència. Mancat d’aletes ventrals, com l’anguila. 2 Entrega una quantitat de carn. Soc una plaça lliure. Pinyol que podria ser polar. 3 Isoli. Pagat com a lloguer regular. Mitja desena. 4 No va amb vocalistes. Aguanteu com mana la tradició. Arribada al món. 5 En Goikoetxea també acabava com l’Urruti. Bo. Part del breviari que conté les hores canòniques de tota la setmana llevat de les lliçons i les oracions. 6 Destreses ben remunerade­s. Ho conec i és al sud-est. Marca d’electrodom­èstics. Als antípodes del nord. 7 En un tres i no res. Conjunts d’instrument­s per a la feina. Una ema de cap per amunt i una altra de cap per avall quan el BMW fa una volta de campana. No és pas de la corda dels sentimenta­ls. 8 Esparvers que et deixaran una mica astorat. Ho comparteix­en la mare i el pare. 9 Abraçar la golfista mallorquin­a. Grava grossa que s’empra en les vies fèrries per a assentar les travesses que suporten els raïls. 10 Unitat de capacitat elèctrica. Glaceu ràpidament. Res no és. 11 Principi d’imitació. Tenies una certa identitat. Banyegui en Puig. 12 Gall tot escuat. Renill. Accions de remugaire. 13 Acceptaré una herència. Òliba. Vaca tibetana. 14 Pedestal de profe en classe magistral. Cara grotesca.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain