La Vanguardia (Català)

Andalusia com a símptoma

- Director adjunt Enric Sierra

Ahir dèiem a la nostra portada que el resultat electoral a Andalusia assenyalar­ia el rumb de la política espanyola, i de segur que aquest serà el tema central de l’anàlisi que faran avui els partits que es disputaran el govern d’Espanya. Amb la prudència que obliga saber que no són el mateix unes eleccions autonòmiqu­es que unes generals, les tendències que marquen els resultats d’ahir són evidents. El PP confirma un clar ascens electoral, el PSOE s’estanca, la ultradreta es frena, l’esquerra lila es desinfla i Ciutadans s’esvaeix.

Encara falta temps per a les eleccions generals i, tret d’imprevisto­s, abans se celebraran els comicis municipals i autonòmics. Així doncs, uns i d’altres tenen marge per revisar les estratègie­s. Però qualsevol estrateg digne d’aquest nom sap que el context econòmic i social dels pròxims mesos és preocupant. La guerra d’Ucraïna, la pèrdua de poder adquisitiu amb la inflació disparada, l’alt cost de l’energia i la por real a Europa que hi pugui haver restriccio­ns en el subministr­ament de gas per a aquest mateix hivern dibuixen un escenari inquietant. Demà entrem a l’estiu i l’ambient ciutadà està centrat en les vacances després de dos anys de limitacion­s. Es respira un clima social ansiós per aprofitar el descans estival perquè tothom intueix que al setembre vindran revolts. Impera el carpe diem.

Qui es beneficiar­à del malestar creixent que provoca el declivi econòmic? Aquesta serà la clau que definirà les pròximes batalles electorals. Amb aquest panorama, els que tenen un paper més difícil per resistir un context negatiu són els partits que ocupen el poder per la tendència social de buscar culpables en els governs, com es va veure ahir a les eleccions franceses. Mentrestan­t, els partits aspirants a agafar el comandamen­t buscaran endinsar-se en la debilitat que suposa portar el timó enmig d’una dura tempesta. Com passa sempre en època de crisi, els ciutadans optaran per fer costat al capità que ofereixi més garanties d’arribar a port. Andalusia assenyala el rumb polític, però no sabem si les receptes que ens ofereixin propiciara­n una travessia sense turbulènci­es excessives.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain