La Vanguardia (Català)

El Suprem dels Estats Units, al banc dels acusats

El tribunal afronta decisions clau sobre avortament i armes en plena crisi de credibilit­at

- Fernando García

Quan l’organitzac­ió antiavorti­sta Fe i Llibertat va acollir divendres l’estrepitós míting en què Donald Trump va titllar de “feixistes d’esquerra” els demòcrates i “boja” la republican­a que més l’ataca, Liz Cheney, el representa­nt del col·lectiu amfitrió va agrair a l’exmandatar­i que hagués complert “la seva paraula de nomenar jutges conservado­rs i provida”. El presentado­r al·ludia així a un dels llegats més importants i difícils de revertir de l’era Trump: la seva designació de tres magistrats de dretes que, juntament amb d’altres que ja hi eren, formen una invencible majoria conservado­ra de 6 a 3 al Tribunal Suprem; la majoria que, tret de sorpresa, està a punt de tombar, en qüestió de dies o setmanes, el dret a l’avortament vigent des de fa 49 anys.

La previsió de fer caure la doctrina que va consagrar aquest dret el 1973 amb la sentència Roe vs. Wade es va conèixer a primers de maig amb la que va ser la primera i sorprenent filtració d’un esborrany de sentència en tota la història del Suprem.

La insòlita fugida informativ­a, que a Espanya hauria estat una entre un milió, va originar un fort escàndol amb derivacion­s polítiques. Van proliferar les sospites d’intent de pressionar i fer canviar d’idea els cinc jutges favorables a suprimir la lliure interrupci­ó de l’embaràs. Alguns magistrats van patir escarnis davant de casa seva, i fa deu dies la policia va detenir un jove armat que va confessar haver preparat l’assassinat d’un d’ells, Brett Kavanaugh.

Els brots de crispació a les manifestac­ions organitzad­es davant del Suprem per col·lectius contraris i favorables al projecte de sentència van portar les autoritats de Washington –molt mediatitza­da per l’assalt al Capitoli el 6 de gener del 2021– a instal·lar una tanca de dos metres d’altura al voltant de la seu judicial.

Els defensors dels plens drets reproducti­us no només clamaven contra el pla del Suprem, sinó contra les 26 noves lleis antiavorta­ment acabades d’aprovar o en preparació en 26 estats del país. Tretze de les quals es denominen “d’activació” i estan programade­s per entrar en vigor quan el Suprem aixequi la veda. Algunes preveuen dures penes de presó per a les dones que avortin i els qui les ajudin.

A l’ampli malestar social i polímés tic contra el projecte de veto del Suprem s’hi afegeix la inquietud per la seva també imminent decisió sobre el dret a tenir i portar armes, un tema igualment sensible en aquest moment després de la matances d’Uvalde, que va acabar amb la mort de 19 nens i dues mestres, i la de Buffalo, amb 10 persones mortes per mòbils racistes. El Tribunal resoldrà ben aviat un recurs de dos particular­s i l’Associació del Rifle contra la restricció per la qual des de fa més d’un segle l’estat de Nova York només permet portar armes fora de casa a qui provi que afronta un perill per a la seva vida.

En el context de màxim respecte públic de què el Suprem gaudia fins fa uns anys, les resolucion­s sobre l’avortament i les armes haurien creat debat, sense més ni més. Avui el panorama és molt més inquietant. L’Alt Tribunal viu ara una crisi de legitimita­t que ha esfondrat la confiança ciutadana en la institució. “Sobreviurà aquest Tribunal a la pestilènci­a generada per la percepció pública de la polititzac­ió de la justícia?”, es va preguntar la jutgessa progressis­ta Sonia Sotomayor a l’audiència sobre l’avortament.

El bloqueig republicà al candidat a jutge proposat el 2016 pel president Barack Obama, l’avui fiscal general Merrick Garland; l’amarga lluita política per la designació de Kavanaugh el 2018, a qui l’FBI va investigar per denúncies d’agressió sexual, i la línia i més conservado­ra de les resolucion­s en virtut de la majoria d’aquesta tendència reafirmada amb els nomenament­s de Trump ajuden a entendre el fet que en només dos anys la confiança del públic en el seu òrgan judicial més important hagi passat d’un 70% a un 50%, o menys. I que l’índex dels qui el veuen massa polititzat ascendeixi ja a un 74%, segons sondejos recents.

A sobre, el judici negatiu dels nord-americans respecte al Suprem podria haver empitjorat els últims dies arran de les notícies sobre les fortes pressions que la dona del jutge conservado­r Clarence Thomas, Virginia Thomas, va exercir a favor de l’anul·lació de les presidenci­als del 2020. El comitè que investiga l’assalt al Capitoli preveu cridar-la a declarar. És el que li faltava al tribunal, que ara es veu assegut al banc dels acusats del poble.

El tribunal viu una erosió creixent des de fa anys, i avui un 74% del públic el veu massa polititzat

 ?? Alex Brandon / AP ?? Tanca entorn del Suprem arran de les protestes sobre el seu pla de vetar l’avortament
Alex Brandon / AP Tanca entorn del Suprem arran de les protestes sobre el seu pla de vetar l’avortament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain