La Vanguardia (Català)

L’OTAN anticipa que la guerra a Ucraïna “pot durar anys”

-

La lluita al Donbass continua sent intensa, especialme­nt a Severodone­tsk, una ciutat que l’exèrcit rus bombardeja diàriament des de fa setmanes. En controla la major part, però les forces ucraïneses continuen atrinxerad­es en diversos barris.

Aquesta batalla, semblant a tantes d’altres des de la invasió russa del 24 de febrer, encara es repetirà moltes vegades més en aquest escenaris i en d’altres, segons anticipa l’OTAN. El seu secretari general, Jens Stoltenber­g, va declarar ahir al diari alemany Bild que “hem de preparar-nos per al fet que la guerra pot durar anys”.

El mateix opina el primer ministre britànic, Boris Johnson. Dissabte, en tornar de Kíiv, capital que va visitar per segona vegada, va anticipar una guerra llarga. Va dir que Ucraïna pot guanyar-la si “rep armes, equipament, munició i entrenamen­t més ràpid que l’invasor”. El Regne Unit és un dels aliats principals d’Ucraïna i Johnson ha afirmat diverses vegades que continuarà sentho fins a la derrota definitiva de Rússia.

Alemanya, per la seva part, també es prepara per als estralls econòmics d’un conflicte llarg. Intenta emmagatzem­ar tant de gas com pot de cara al pròxim hivern. Tem, amb raó, que Rússia li talli el subministr­ament, com ja està fent ara de manera intermiten­t. Per compensar la falta de gas rus, haurà de cremar més carbó del previst.

L’exèrcit rus es mostra molt fort al Donbass, però el cost de les seves conquestes és molt elevat, segons consideren els analistes de l’Institut per a l’Estudi de la Guerra a Washington. Opinen que, segurament, les pròximes setmanes guanyarà la batalla de Severodone­tsk. Per això, tanmateix, haurà hagut de concentrar allà el gruix de la seva capacitat artillera. Massa esforç, consideren, per a una plaça que, en tot cas, tampoc no li permet dominar el Donbass.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain